Τετ, 17 Ιουλ 2019
Αρχική  > Δαίμων...

Επικίνδυνος χειρισμός της Κυβέρνησης η παραχώρηση της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες

5/9/2018
Τον τελευταίο χρόνο στη χώρα έχουμε ζήσει καταστροφές με κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες όπως οι πλημμύρες της Μάνδρας και οι Φωτιές στο Μάτι και στη Δυτική Αττική.Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν τεράστιες συζητήσεις για τις ευθύνες των δομών του Κράτους,από τα Υπουργεία ,τους Δήμους και τις Περιφέρειες έως την Πυροσβεστική και την αστυνομία και το Λιμενικό.

Οι κόντρες για τις ευθύνες μεταξύ των αιρετών όλων των βαθμίδων υπήρξαν τόσο δημόσιες αλλά και υπόγειες.

Το Κράτος όμως έχει συνέχεια και για τον πολίτη ο σεβασμός προς τους θεσμούς κρίνεται από τα αντανακλαστικά τα οποία επιδεικνύουν κυρίως στις κρίσεις που προκύπτουν.

Τι γίνεται όμως σε περιόδους ειρήνης και σε θεσμικό επίπεδο;;;

Στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε είχαμε αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση με την ψήφιση του Κλεισθένη.Μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία άσχετα αν είχε την σύμφωνη γνώμη των αυτοδιοικητικών είναι πλέον Νόμος του Κράτους και όλοι θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει.

Οι αντιλήψεις όμως των αιρετών από βαθμίδα σε βαθμίδα διαφέρουν σημαντικά.

Έτσι λοιπόν λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ,όπου μπήκαμε και στο φθινόπωρο η Κυβέρνηση σε εφαρμογή του Κλεισθένη μεταφέρει την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες.

Η άμεση αντίδραση της ΕΝΠΕ η οποία προσέφυγε και στον εισαγγελέα για την υπόθεση αναδεικνύει και τους κινδύνους για τους πολίτες.

Αν μία Περιφέρεια καθαρίζοντας ένα ρέμα διαπιστώσει την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατεδάφιση.Αυτό το κάνει ο Δήμος ή η αποκεντρωμένη διοίκηση.Ο τίτλος όμως παραμένει.Τα ρέματα τα καθαρίζουν οι Περιφέρειες.Τέλος.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από πόρους και μέσα,κάτι που και σε αυτή την περίπτωση δεν υλοποιείται όπως άλλωστε καταγγέλλει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός όμως χθες ζήτησε μέχρι την άνοιξη το Μάτι να είναι πράσινο.Επίσης η φωτιά στην Κινέτα έχει φθάσει στη θάλασσα και το βουνό από πίσω είναι γυμνό από τη φωτιά.Άρα αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για το χειμώνα που θα έρθει είναι τεράστιοι,τα ρέματα θα κατεβάσουν μαζί με το νερό που δε θα το συγκρατεί τίποτα ,φερτές ύλες και υλικά τα οποία θα φθάσουν στη θάλασσα και θα παρασύρουν ότι βρεθεί στο διάβα τους.Ήδη με χθεσινή τους ανακοίνωση οι κάτοικοι στο Μάτι ανησυχούν ιδιαίτερα για το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών το είπε κομψά «ας φύγει από πάνω μου η ευθύνη και όπου θέλει ας πάει».

Ο λαός το λέει αλλιώς " διώξε το διάολο από πάνω σου".

Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι όμως αν δε γίνουν όλα όπως πρέπει;;

Οι πολίτες να κινδυνεύσουν και αντί να πρασινίσει το Μάτι να μαυρίσει η θάλασσα.Είναι υποχρέωση δε του Υπουργού Εσωτερικών να κινηθεί προκειμένου να δώσει λύση.
Ειδικά για την Αττική οι υποχρεώσεις των δομών του Κράτους που αφορούν την πολιτική προστασία δεν είναι δυνατό να φύγουν από το χαρακτήρα της Έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται.