Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Δύο Εγκύκλιοι Χουλιαράκη φέρνουν τα πάνω-κάτω στην τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων

20/6/2018

Δεν έχει τέλος η καταιγιστική παραγωγή νέων δεδομένων από το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες, σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Μετά τις αλλεπάλληλες πράξεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο των λογαριασμών ρεύματος (που ΜΟΝΟ  ο AIRETOSσας έχειδιαδοχικά παρουσιάσει), μετά το νέο Προεδρικό Διάταγμα  που ανατρέπει το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ο.Τ.Α., ήρθε και η μεταρρύθμιση του Μητρώου Δεσμεύσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι κανένα από τα σημαντικά κείμενα που εκδίδονται τον τελευταίο καιρό, δεν έχουμε ακούσει να συζητείται σε Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, προς παροχή γνώμης και τεχνογνωσίας της Αυτοδιοίκησηςπριν την έκδοσή του, όπως ήταν ο κανόνας παλαιότερα, όταν κάθε αλλαγής διαδικασίας – έστω και τεχνικής - προηγούνταν συσκέψεις με τα θεσμικά όργανα των Ο.Τ.Α., π.χ. με την Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ, ώστε να ενσωματώνονται οι αυτοδιοικητικές ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες, ιδίως των περιφερειακών, μικρών και υποστελεχωμένων, Ο.Τ.Α.

 

Δύο εγκυκλίους λοιπόν απέστειλε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών την ίδια ημέρα για το Μητρώο Δεσμεύσεων. 

45 σελίδες η πρώτη (Α.Π. οικ. 2/47891/ΔΠΓΚ)

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A84%CE%936%CE%97-94%CE%A6

40 σελίδες η δεύτερη( Α.Π.: 2/47972/0026)

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A98%CE%9B%CE%9D%CE%97-4%CE%95%CE%93 .

“Εκθέσεις Αναφοράς για το Μητρώο Δεσμεύσεων” ονομάζεται η 1η,  “Οδηγίες για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων” η 2η.

 

Οι Εγκύκλιοι περιλαμβάνουν νέες αναλυτικές οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεδομένων που αφορούν την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων, εντός συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων

Τα σχετικά Υποδείγματα αναθεωρούνται, αποτυπώνοντας καινούριες προδιαγραφές στα εκτενέστατα Παραρτήματα των Εγκυκλίων.  Κατά περίπτωση, καθορίζεταιενιαίος και ομοιόμορφος τρόπος συμπλήρωσης των αναγκαίων Εκθέσεων, καθώς και των υποβαλλόμενων με αυτές στοιχείων.

Στο περιεχόμενό τους επεξηγείται ότι αποτελούν εφαρμογή διατάξεων του π.δ. 80/2016.  Αναφέρονται σεπαλαιότερες εγκυκλίους που καταργούνται, αλλά και παραπέμπουν σε άλλες που παραμένουν σε ισχύ.

Επισημαίνεται ότι σε αυτές γίνεται λόγος για “νέες αυξημένες απαιτήσεις καταγραφής και παρακολούθησης των υποχρεώσεων και πληρωμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης”.

 

Δεδομένης της έντονης πολυπλοκότητας και προς αποφυγή ενδεχόμενης σύγχυσης, δεν σας παραθέτουμε επιλεκτικά αποσπάσματα του νέου πλαισίου.Τούτο διότι από τις 85 Σελίδες, άλλα εδάφια και άλλες προδιαγραφές αφορούν την Κεντρική Διοίκηση, άλλα τη Γενική Κυβέρνηση, άλλα ειδικά νομικά πρόσωπα κ.ο.κ.   Δεδομένα υποβάλλει ο Φορέας, ενοποίηση δεδομένων ανά κατηγορίες υποβάλλει ο εποπτεύων Φορέας, συνεπώς απαιτείται συνολική μελέτη του νέου πλαισίου από κάθε ΟΤΑ για να καταστούν αντιληπτές ποιες από τις νέες οδηγίες τον αφορούν και ποιες όχι.

 

Υπογραμμίζεται πάντως η σημασία του νέου πλαισίου για τη νομιμότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης και στην Αυτοδιοίκηση. 

Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι η υπ’ αριθμ. 2/47972/0026 Εγκύκλιος ορίζει ότι «Οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνταιΕΝΤΟΣ  ΔΥΟ  (2)  ΜΗΝΩΝ από την ανάρτηση της παρούσας στη “Διαύγεια” να εναρμονιστούν με τα διαλαμβανόμενα σε αυτή», συνεπώς τίθεται συγκεκριμένος χρόνος προσαρμογής στις νέες προδιαγραφές και υποδείγματα.  Το δίμηνο ξεκίνησε να μετράει στις 15 Ιουνίου.