Κυρ, 05 Μαϊ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Δημήτρης Μπερτζελέτος * : Τσίκνες πιο υγιεινές

7/3/2024

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος- Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd

 

μερικές συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα και γκριλ..
να κάνουμε πιο υγιεινό το έθιμο..

ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΣΙΚΝΕΣ:

-Χρησιμοποιήστε ψαχνό κρέας και, αφαιρέστε το δέρμα, κόψτε το λίπος πριν από το μαγείρεμα.
- Μαρινάρετε το κρέας σας.
- Μην τοποθετείτε κοντά στα κάρβουνα το κρέας.
- Τοποθετήστε τη σχάρα ή το τηγάνι σε θέση μακριά από την πηγή θερμότητας.
- Προαιρετικά πριν το ψήσιμο κάντε ένα “πέρασμα” από το φούρνο για
5-10 λεπτά.
- Αποφεύγετε να τρώτε μαυρισμένο ή απανθρακωμένα κρέας.
- Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο (εξωτερικά) και προαιρετικά τυλίξτε σε
λαδόκολλα (εσωτερικά).
 
ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
Μαρινάδες που περιέχουν ξύδι, ελαιόλαδο ή/και χυμούς εσπεριδοειδών, σκόρδο, κουρκουμά, δενδρολίβανο μπορούν να προστατεύσουν το κρέας και να μειώσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες (ΗCAs– ετεροκυκλικές αμίνες) ακόμα και κατά 65% !
Αντίθετα, μαρινάρισμα με σάλτσα μπάρμπεκιου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των HCA στα 10 και 15 λεπτά.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ;
 Για να αποφύγουμε επιβλαβείς ουσίες όπως οι PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Όταν το λίπος από το κρέας στάζει ελεύθερα στα κάρβουνα ή σε καυτή επιφάνεια σχηματίζονται οι PAH, που είναι ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες.
PAH μπορούν να σχηματιστούν και στα καμένα, πολυψημένα κρέατα..
 
ΝΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/3 φλιτζ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
- 1/3 φλιτζ φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
- 1/4 φλιτζ φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
- 1/4 φλιτζ χοντρό μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιές της σούπας αλάτι
Αναμείξτε τα υλικά μέχρι το σκόρδο, τα βότανα και το ξύσμα λεμονιού να γίνουν «ένα». Αποθηκεύετε το υλικό καλά καλυμμένα  στο ψυγείο. Όταν είναι έτοιμη η σχάρα, περάστε με ένα στρώμα την επιφάνεια του κρέατος (μπριζόλες, χοιρινές μπριζόλες, στήθος κοτόπουλου κα).
 
ΥΓ: τα ψητά λαχανικά δεν παράγουν HCA και PAH και είναι γευστικότατα !

 

Σχόλιο στήλης: Αγνοήστε για σήμερα το ΥΓ. Από αύριο