Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των παιδιών

8/6/2018
Την προτροπή του στα μέλη του κοινωνικού και φιλικού περιβάλλοντος να αναφέρουν ή να καταγγέλλουν «ο,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και αφορά σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών εντός και εκτός της οικογένειάς τους», εκφράζει με δήλωση-παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τα διαδοχικά γεγονότα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει, «η άμεση ενημέρωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου μας, ή και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών (Εισαγγελία, Αστυνομία) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα παιδιά».

Να σημειωθεί ότι οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκαν δεκάδες περιστατικά, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν δοθεί 13 εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών. Αναλυτικά η δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Τα τελευταία διαδοχικά θλιβερά περιστατικά βίας και κακοποίησης παιδιών από τους γονείς, που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισαν την κοινωνία, αναδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των παιδιών, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις εκδηλώνεται με σεξουαλική κακοποίηση.
»Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και η ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, η οποία μπορεί να αφορά γείτονες, φιλικά πρόσωπα της οικογένειας των δραστών, ή απλά γνώστες της κατάστασης.
»Δυστυχώς, τα φαινόμενα που σοκάρουν τελευταία την κοινωνία δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενα. Κάποια αποκαλύπτονται από τα ΜΜΕ, ενώ πολλά περισσότερα μένουν στην αφάνεια και η κοινή γνώμη τα αγνοεί καθώς αυτά δεν παίρνουν δημοσιότητα. Ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει και θέτει προ των ευθυνών πρωτίστως τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τόσο για την καταστολή τους μέσα από υποστελεχωμένες δομές και υπηρεσίες, όσο και για την πολιτική της πρόληψης η οποία είτε δεν υφίσταται είτε ασκείται περιστασιακά και αποσπασματικά.
»Με το θέμα αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μέσω των ψυχοκοινωνικών του Υπηρεσιών, ασχολείται επισταμένως εδώ και χρόνια, με την κύρια δράση να αναπτύσσεται από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος) και είναι στελεχωμένοι με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
»Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί δέχονται επώνυμες καταγγελίες πολιτών που διαπιστώνουν ότι υπάρχει παιδί ή παιδιά που κακοποιούνται ή παραμελούνται. Άλλωστε για το σκοπό αυτό από το 2011, όταν με την υπ’ αριθμ. 49540/17.5.2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 877/Β΄/17-5-2011) αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας, ο δήμος μας αμέσως δήλωσε συμμετοχή στο προβλεπόμενο δίκτυο και ίδρυσε την ειδική Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) από τα εξειδικευμένα στελέχη του.
»Οι καταγγελίες μπορεί να προέρχονται από μαρτυρίες γειτόνων ή συγγενών, υποψίες ή μαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, παρατηρήσεις παιδαγωγών στους Παιδικούς Σταθμούς, παραπομπή από άλλες υπηρεσίες και εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση περιστατικών.
»Σε περιπτώσεις κακοποίησης ή και παραμέλησης παιδιών που καταγγέλλονται στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, μετά από εισαγγελική εντολή, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, διενεργούνται κοινωνικές έρευνες για τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της οικογένειας, ενώ διατυπώνονται και προτάσεις για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η οικογένεια. Στις κοινωνικές αυτές έρευνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα διεξοδικές και χρονοβόρες, συμμετέχει το σχολικό περιβάλλον, το ευρύτερο οικογενειακό και η γειτονιά.
»Οι κοινωνικές εκθέσεις και οι προτάσεις των ειδικών αποστέλλονται στην Εισαγγελία Ανηλίκων και στη συνέχεια οι οικογένειες εποπτεύονται από τους κοινωνικούς λειτουργούς εφόσον απαιτείται. Οι προσπάθειες πάντα επικεντρώνονται στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών με την άμεση διακοπή της κακοποίησης ή της παραμέλησης αυτών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενίσχυση της οικογένειας, κυρίως των γονέων, ώστε βελτιώνοντας τις γονικές τους δεξιότητες και τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε θέση πλέον να φροντίζουν τα παιδιά τους.
»Ενδεικτικά, η συστηματική προσπάθεια για τη στήριξη της οικογένειας ώστε να φροντίζει με ασφάλεια τα παιδιά της περιλαμβάνει: Βοήθεια σε είδος-οικονομική ενίσχυση, διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά (π.χ. επίδομα πρόνοιας, εκπαίδευση, κ.λπ.), τοποθέτηση παιδιού σε Παιδικό Σταθμό, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή σε ΚΔΑΠμεΑ, μέριμνα για θέματα υγείας παιδιού, συνεργασία με θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και με δομές ψυχικής υγείας, βοήθεια στην εύρεση εργασίας, εποπτεία και έλεγχος (κατ’ οίκον, σχολείο, κ.ά.), ψυχοθεραπευτική φροντίδα παιδιού, κ.ά..
»Εφόσον, όμως, οι συνθήκες της οικογένειας δεν επιδέχονται βελτίωσης προτείνεται η απομάκρυνση των παιδιών. Στο 20% περίπου των περιπτώσεων μέχρι σήμερα δρομολογήθηκε η αφαίρεση της επιμέλειας των γονέων και η απομάκρυνση των παιδιών, όπως επίσης και η τοποθέτησή τους σε δομές παιδικής προστασίας.
»Στο πλαίσιο της δράσης και των παρεμβάσεών τους, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί διαχειρίστηκαν 21 περιστατικά το 2014, 17 το 2015, 32 το 2016, 37 το 2017, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν δοθεί 13 εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.
»Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας είναι η θέση ευθύνης και ευαισθησίας που πρέπει να επιδείξει το περιβάλλον της οικογένειας εντός της οποίας συμβαίνουν περιστατικά με θύματα τα παιδιά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η άμεση ενημέρωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου μας, ή και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών (Εισαγγελία, Αστυνομία) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα παιδιά.
»Ας μη διστάζουν, λοιπόν, οι συμπολίτες μας να αναφέρουν ο,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και αφορά σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών εντός και εκτός της οικογένειάς τους . Είναι στάση ευθύνης, είναι στάση ευαισθησίας. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ότι οι ενήλικοι έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύουμε».