e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Οι νέοι αγρότες στο επίκεντρο της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

2/9/2013
Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού τομέα, ως καθοριστικού παράγοντα ανάκαμψης της χώρας τόνισε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με τίτλο «Αγροτική Οικονομία & Πολιτισμός, Πυλώνες Ανάπτυξης & Δημιουργίας» στο Κάστρο Λαμίας και επεσήμανε την πρωταρχική του θέση στο στρατηγικό αναπτυξιακό προγραμματισμό της Πελοποννήσου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι των ενώσεων των νέων αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η κα Νικολάκου στην ομιλία της αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Δημοπρατήριο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα στην ομιλία της η κα Νικολάκου ανέφερε:
«Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνει την στήριξη της ΚΑΠ η οποία τώρα μεταρρυθμισμένη αναμένεται να προσανατολίσει την στήριξη περισσότερο προς τις επενδύσεις, κάτι άμεσα αναγκαίο για την χώρα, παρά σε στρεβλωτικές επιδοτήσεις.
Ενδεικτικό των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα , είναι οι θετικές εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο (αύξηση εξαγωγών μέσα στην κρίση).

Οι εξαγωγές έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης, δεδομένου του μικρού ποσοστού συμμετοχής τους στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και του περιορισμένου βαθμού εξαγωγικού προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και του συνόλου της οικονομίας.
Ενδιαφέρον είναι ότι κατά την διάρκεια της παρούσας κρίσης, ο αγροτικός τομέας ήταν(και συνεχίζει να είναι) από τους λίγους, ο οποίος όχι μόνο αντιστέκεται στην κρίση αλλά αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές του.

Οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου παραμένουν αναξιοποίητες στην χώρα μας.
Αυτό είναι δυνατόν να αντιστραφεί με πολιτική κινήτρων μέσω άρσης εμποδίων, απλοποίησης διαδικασιών και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, με στόχο την υγιή ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συνθήκες εκ των ουκ άνευ για την ανάκαμψη της υπαίθρου και την συμβολή της στην έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση.

Η γεωργία είναι υποτιμημένη αν και μαζί με τις εξαρτώμενες από αυτήν οικονομικές δραστηριότητες συνεισφέρει στο 20% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

Η γεωργία είναι ο πυλώνας στήριξης ώσπου να βγούμε από την κρίση.

Αυτόν τον πυλώνα θα θεμελιώσουν και θα δυναμώσουν οι Ν. Αγρότες και οι Νεοεισερχόμενοι στην γεωργία.
Τα νέα μυαλά με εργαλεία τις νέες τεχνολογίες τις οποίες κατέχουν και τις καινοτόμες δράσεις τις οποίες σχεδιάζουν.
Η νέα ΚΑΠ δίνει έμφαση και κίνητρα στους Ν. Αγρότες, τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν ώστε να οργανώσουν τις εκμεταλλεύσεις του με επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Όμως είναι ανάγκη και το Υπουργείο Αγροτικής Αν/ξης & Τροφίμων να βρεθεί αρωγός στους Ν. Αγρότες και να πάρει μέτρα όπως:

Να προκηρύξει άμεσα το προγρ/μα των Ν. Αγροτών με ευέλικτες διαδικασίες και ισχυρά κίνητρα
Να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση όλων των σχ. βελτίωσης διότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και αγωνία στου Ν. Αγρότες
Να δοθεί η β΄δόση με τα ελάχιστα κριτήρια μια και η μη επίτευξη των στόχων της τριετίας δεν οφείλεται στους ίδιους αλλά στην καθυστέρηση των διαδικασιών εκ μέρους της πολιτείας
Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας-χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων και
Να στηρίξει τεχνικά τους Ν. Αγρότες»
 

Το βήμα του Αιρετού

Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη για χατήρι μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών
Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς αστερίσκους και άνω τελείες!
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss