Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Δύο ακόμη νέα έργα στο ΕΣΠΑ έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας.

28/3/2013
  Ακόμη δύο νέα έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας. Συγκεκριμένα, τα έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και αφορούν στην ανάδειξη και την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Πρόκειται για τα έργα «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα» και «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας». Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων  ανέρχεται στις 102.000 € και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.
   
Ειδικότερα, το έργο «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα» αφορά στη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης παρουσίασης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με επίκεντρο τους τρεις βασικούς οικιστικούς πυρήνες του Δήμου  (Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό) σε συνδυασμό με την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση του Δήμου. Η πύλη θα βασίζεται στην πλοήγηση μέσω χάρτη και στη χρήση ποικίλων εφαρμογών πολυμέσων. Με τη χρήση των διαδραστικών χαρτών οι επισκέπτες της πύλης θα έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως video, εικόνες, κείμενα κλπ. Επιπλέον, θα παραχθεί έντυπο υλικό που θα περιλαμβάνει και ειδικό φυλλάδιο σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) με σκοπό την προβολή της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
   
Παράλληλα, το έργο «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας» αφορά στην ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Οι βυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, χρονολογούνται μεταξύ 12ου - 15ου  και αποτελούν μνημεία πολιτισμού και ιστορίας. Στα πλαίσια της πράξης προβλέπεται ακόμη να καταγραφούν και φωτογραφηθούν οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους ναούς και οι οποίες φθείρονται στο πέρασμα των ετών, να συλλεχθούν ιστορικές πληροφορίες, να αποτυπωθούν οι Βυζαντινές εκκλησίες σε ειδικό χάρτη, να δημιουργηθεί επιστημονικό λεύκωμα, DVD αλλά και έκθεση παρουσίασης των αποτελεσμάτων.