e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Ορεινή Κορινθία: Ο γύρος της μυθικής Κυλλήνης.

7/1/2014

Όταν μιλάμε για ορεινή Κορινθία, το όρος Κυλλήνη, η Ζήρεια, το ψηλότερο βουνό της περιοχής, είναι το όνομα που ηχεί στα αυτιά μας,.
Το βουνό χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα με την ψηλότερη κορυφή να φτάνει στα 2.374 μέτρα. Τον ορεινό όγκο «διχοτομεί» η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, καταφύγιο της άγριας ζωής.
Η Κυλλήνη έχει συνδέσει το όνομα της με τον Ερμή.
Σε βαραθρώδες και γεμάτο σταλακτίτες σπήλαιο, λέγεται ότι γεννήθηκε ο ταξιδιάρης θεός.
Στην έξοδο της ΝΕΟΑΚ του Κιάτου και ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, συναντά κανείς τους Καλλιάνους, έδρα του δήμου Στυμφαλίας, ενώ λίγο αργότερα προβάλλει στον ορίζοντα, η λίμνη, μυθική φωλιά των Στυμφαλίδων όρνιθων. Ο δρόμος που καταλήγει στο χωριό Λαύκα σας περνά από τα ερείπια της Μονής Ζαρακά και προσφέρει μαγευτική θέα προς τη λίμνη και το βουνό της Κυλλήνης.
Ανηφορίζοντας, ο δρόμος φτάνει στην γραφική Καστανιά, πνιγμένη μέσα στα έλατα.
Κατηφορίζοντας για το κάμπο του Φενεού, συναντάμε το χωριό Γκούρα, έδρα του Δήμου. Εκεί, σταθείτε και θαυμάστε την πανέμορφη πλατεία, με την επιβλητική πετρόκτιστη εκκλησία και τα αρχοντικά των οπλαρχηγών της επανάστασης.
Διασχίζοντας το οροπέδιο, λίγο μετά την Αρχαία Φενεό, κάνει την εμφάνιση της η λίμνη που έδωσε στην περιοχή την ονομασία Κορινθιακή Ελβετία.

Το τεχνητό φράγμα Δόξα που δημιούργησε την ομώνυμη λίμνη. Σε μία από τις πλαγιές στέκει καμαρωτό μα και «λαβωμένο» απ΄ το χρόνο, το μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του «Φονιά». Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και από το μπαλκόνι του έχετε την καλύτερη θέα του αλπικού τοπίου.
Λίγο μετά το χωριό Φενεός και την «μετεώρεια» Παναγιά του Βράχου, φτάνουμε στη διασταύρωση της Καρυάς. Είτε επιλέξετε να πάτε προς Τρίκαλα είτε συνεχίσετε προς το Δερβένι, το τοπίο θα σας ανταμείψει.
Η πρώτη επιλογή σας φέρνει στα Τρίκαλα, που απέχουν μόνο 22χλμ από το Ξυλόκαστρο. Η μαγευτική θέα και οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, καθιστούν τον τόπο σημείο αναφοράς στο ταξίδι σας. Ανεβαίνοντας θα βρείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, χτισμένο στα 1400. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το αθλητικό κέντρο της Ζήρειας. Οι δύο χιονοδρομικοί αναβατήρες και το σύγχρονο σαλέ είναι οι σύμμαχοι σας στα παιχνίδια του χιονιού.
Αν από την Καρυά επιλέξετε να ακολουθήσετε το δρόμο προς το Δερβένι θα περάσετε από την Ευρωστίνη. Περιπλανηθείτε στο Ρέμα των Μύλων, με τα ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες ή απλά θαυμάστε τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του Αγίου Γεωργίου με τους δεκαεπτά τρούλους του.

 

Το βήμα του Αιρετού

Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη για χατήρι μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών
Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Χωρίς αστερίσκους και άνω τελείες!
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss