e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

"Κίνημα Αυτοδιοίκησης": Άνθρακες ο θησαυρός

21/4/2008
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ της ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη,η παράταξη "Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ", εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Άνθρακες ο θησαυρός
Παροχές… ψίχουλα στις Νομαρχίες από την κυβέρνηση
και υποσχέσεις για το μέλλον

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσαν την απαξιωτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και αναδεικνύουν πλέον ως μονόδρομο τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού.

Τη στιγμή που οι Νομαρχίες λειτουργούν υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση δίνει «ψίχουλα» σε σχέση με τις ανάγκες και τα αιτήματα των Νομαρχιών, αφού κατά τη σημερινή συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Οικονομίας όχι μόνο δε δόθηκαν οι πόροι που διεκδικούσαμε για το 2008, αλλά ούτε καν και οι άμεσοι απαιτητοί πόροι, προκειμένου να μην οδηγηθούν οι Νομαρχίες της χώρας σε κλείσιμο.
 
Συγκεκριμένα δεν κάλυψαν τις πιστώσεις ύψους 435,85 εκ. ευρώ, που διεκδικούσαμε για να μπορούμε να λειτουργήσουμε, οι οποίες αφορούν:
- 122,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αρμοδιότητα που μας μεταφέρθηκε χωρίς την απαιτούμενη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος.
- 15,10 εκατ. Ευρώ, για την κάλυψη της πίστωσης που προέρχεται από την αύξηση των οδοιπορικών εξόδων των μηχανικών
- 37,25 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών πρωτοβάθμιας και β΄θμιας εκπαίδευσης.
- 90 εκατ. Ευρώ που μας οφείλουν καθώς και 170 εκατ. ευρώ για το 2008, για την μεταφορά μαθητών,
Δεν κάλυψαν ούτε καν τη μείωση των πιστώσεων του 2008 του κρατικού προϋπολογισμού προς τις Ν.Α. σε σχέση με αυτές του 2007. Δε νοιάστηκαν να καλύψουν:
- Τη μείωση κατά 44 εκατ. Ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για Νομαρχιακά Έργα
- Τη μείωση κατά 112 εκ. Ευρώ από τη χρηματοδότηση των Νομαρχιακών Έργων από εθνικούς πόρους
- Την μείωση κατά 26 εκατ. Ευρώ των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δε νοιάστηκαν δηλαδή να καλύψουν τη μείωση των πιστώσεων ύψους 182 εκ. Ευρώ προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σε σχέση με το 2007.
Ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε κοστολογήσει τις απαιτούμενες νέες πιστώσεις για την λειτουργία των Νομαρχιών σε 773 εκατ. Ευρώ, σήμερα με ένα εντελώς ευτελιστικό τρόπο, ανακοίνωσε ότι θα μας κάνει τη χάρη να μας δώσει συνολικά 70 εκατ. Ευρώ για το 2008 και 50 εκατ. Ευρώ για το 2009, χωρίς μάλιστα να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα εκταμιευτούν τα ποσά.

Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για τη διεκδίκηση της αύξησης του ποσοστού της απόδοσης του ΦΠΑ από 2% σε 4% με βάση την ομόφωνη απόφαση του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, ενώ ξεχάστηκε και η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση των Νομαρχιών με 50 εκατ. Ευρώ για την πολιτική προστασία, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για τις δαπάνες τουριστικής προβολής, έτους 2007, προς τις Νομαρχίες, ενώ κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μόνο το 10% του οφειλόμενου ποσού θα καλυφθεί. Για δε το 2008 δεν έχουν ακόμα διασφαλιστεί οι πιστώσεις για την τουριστική προβολή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Κατά τα άλλα μιλούν για αναβάθμιση της τουριστικής προβολής της χώρας μας, χωρίς να υποστηρίζουν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο!
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της αγωνιστικής συσπείρωσης των αιρετών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του θεσμού. Γιατί μπροστά σε αυτό το συστηματικό «παιχνίδι» της απαξίωσης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο δρόμος του αγώνα.
Εμείς καλούμε την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πρωταγωνιστήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα συνεχίσουμε την μάχη με κάθε μορφή αγώνα όπως για παράδειγμα τη διακοπή υλοποίησης κρατικών αρμοδιοτήτων, λόγω έλλειψης πόρων. Γιατί πλέον εκτός από ζήτημα επιβίωσης είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας.

Στις 18 Απριλίου πάνω από 22 Νομαρχίες της χώρας, από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα έως τη Δυτική Ελλάδα, στείλαμε το μήνυμα. Καμία ανοχή στην απαξίωση, στην αδιαλλαξία, στην υποβάθμιση.
 

Το βήμα του Αιρετού

Η προωθούμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει προοδευτικό χαρακτήρα
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ: Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η πολιτική της Κυβέρνησης θα φέρει συναλλαγή και παραλυτική ισορροπία στους ΔήμουςΛίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss