Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Τουρισμός - Περιβάλλον  > Αγροτικό- Παραδοσιακά Προϊόντα

Ενώνουν τις δυνάμεις τους τρείς Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

31/10/2011
«Στην ποιότητα και την μοναδικότητα των προϊόντων τους, ποντάρουν τρεις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, από τη Ζάκυνθο, τη Νάξο και τη Χίο, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος "Νήσων Γη” με στόχο να τα προωθήσουν τόσο στην εγχώρια, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Για το λόγο αυτό προωθούν «καλάθια» με εκλεκτά, αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγροτικά προϊόντα με τη στήριξη προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Οι χώρες-στόχοι του προγράμματος, είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι δειγματοδιανομές, η προώθηση των προϊόντων μέσα στο κατάστημα και η διαφημιστική προβολή σε μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Τα προϊόντα

Πρόκειται για τη μοναδική «μαστίχα Χίου», την πικάντικη «γραβιέρα Νάξου» και το αγνό «ελαιόλαδο Ζακύνθου» που υπό το πρόγραμμα «Νήσων Γη» θα παρουσιασθούν σε διεθνείς εκθέσεις, θα υποστηριχθούν διαφημιστικά σε τηλεόραση, έντυπα και προωθητικές ενέργειες στις δύο σημαντικότερες διατροφικές ευρωπαϊκές αγορές.


1. Το «Ελαιόλαδο Ζακύνθου» είναι ο χρυσός των ελαιόδενδρων, που καλλιεργούνται στο νησί του Ιονίου. Οι ελαιώνες του νησιού είναι μεγάλης ηλικίας και το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι ισορροπημένο και πλούσιο. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον παράγοντα της ποικιλίας (που είναι η Κορωνέικη), τη φροντίδα των παραγωγών και τη θαλασσινή αύρα του νησιού, προκύπτει το αρωματικό ζακυνθινό ελαιόλαδο.

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου (ΕΑΣΖ) διαθέτει ιδιόκτητους χώρους, ανοξείδωτες δεξαμενές και τυποποιητήριο. Στον τομέα του ελαιόλαδου δραστηριοποιείται κατ' εξοχήν στην παραγωγή και τυποποίηση «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Ζακύνθου» και βιολογικού προϊόντος.

2. Η «γραβιέρα Νάξου», γνωστό ημίσκληρο τυρί, που παράγεται στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων από 80% αγελαδινό γάλα και 20% από αιγοπρόβειο.

Το γάλα παράγεται από φυλές ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στη Νάξο με τοπικές ζωοτροφές, ψύχεται στις εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τυροκομείται σε απόλυτα παραδοσιακό περιβάλλον.

Είναι το πιο γνωστό προϊόν του νησιού πιστοποιημένο ως Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης-ΠΟΠ με εξαιρετικό άρωμα και μακρά επίγευση. Ενα τυρί αναγνωρισμένο, που έχει πάρει τη θέση του στην κατηγορία των εξαιρετικών ελληνικών Gourmet προϊόντων.

3. Η «μαστίχα Χίου» προέρχεται από τη φυσική ρητίνη, που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του φυτού σχίνος. Η μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία του φυτού και ρέει κατά σταγόνες σε ειδικούς συλλέκτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως παράγεται μόνο στη Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού. Αποτελεί δε το κυριότερο προϊόν της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ο φορέας έχει την αποκλειστική διαχείριση τη φυσικής μαστίχης Χίου στην ελληνική και άλλες αγορές. Η μαστίχα χίου, το μαστιχέλαιο και η τσίχλα χίου, που παράγει και διαχειρίζεται η Ενωση, είναι προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί από το 1997 από την Ε.Ε. σαν ΠΟΠ με σημαντική αύξηση των εξαγωγών την τελευταία 3ετία.