Τετ, 08 Μαϊ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Νομαρχία Πειραιά: Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι

16/4/2008
Οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για τις αγορές ενόψει της γιορτής του Πάσχα απευθύνει η Νομαρχία Πειραιά στο καταναλωτικό κοινό, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενα φαινόμενα εξαπάτησής τους.
Οι συμβουλές αφορούν στα προϊόντα εκείνα, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όπως είναι τα διάφορα σφάγια, εγχώρια και εισαγωγής, τα παραπροϊόντα κρέατος (π.χ. εντόσθια), τα αυγά.

Ειδικότερα οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Πειραιά επισημαίνουν ότι :

· Βασικό κριτήριο για κάθε αγορά μας αποτελούν οι συνθήκες υγιεινής του χώρου πώλησης, συντήρησης και έκθεσης προϊόντος (προθήκες - βιτρίνες)

· Το κρέας πρέπει να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας, κατηγορίας και χώρα προέλευσης, γεγονός που δείχνει ότι έχει ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

· Η ωοειδής σφραγίδα δηλώνει την σήμανση καταλληλότητας.

· Η παραλληλόγραμμη δηλώνει την χώρα προέλευσης (Ελλάδα, Βουλγαρία, κλπ)

· Η σφραγίδα κατηγορίας δείχνει το είδος του κρέατος (αμνός, ερίφιο κλπ.)

· Ο έλεγχος της σφραγίδας στα αμνοερίφια διασφαλίζει την προέλευση του σφάγιου (ντόπιο, εισαγωγής), την ασφάλεια και υγιεινή των συνθηκών σφαγής και την βεβαιότητα ότι το ζώο έχει υποβληθεί στον προβλεπόμενο κτηνιατρικό, υγειονομικό έλεγχο.

· Στα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, καθώς και στα σφάγια τα προερχόμενα από Κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος λαμπρού κυανό (Ε133).

· Στα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής, η σφραγίδα έχει χρώμα καστανό (Ε155).

· Τα σφάγια τα οποία δεν έχουν καθόλου σφραγίδα ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες ή δυσδιάκριτες είναι απαγορευμένα και δεσμεύονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

· Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή. Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος.

· Τα εντόσθια δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές χρωματισμού, αλλοιώσεις και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, σε σκόνες και έντομα.

· Απαγορεύεται απολύτως η πώληση εντοσθίων που έχουν αποψυχθεί. Επίσης από τα εντόσθια πρέπει να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

· Τα αυγά πρέπει να είναι με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές οσμές και να μην εκτεθειμένα στο φως του ήλιου.

· Το κάθε αυγό πρέπει να φέρει αριθμό έγκρισης εκτροφής (σφραγίδα)

· Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν αριθμό έγκρισης Ωοσκοπικού Κέντρου και ημερομηνία κατανάλωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ωοτοκία.

· Πρέπει να σπάζονται μόνο όταν είναι καθαρά, στεγνά και κατά τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.

· Τα βρασμένα αυγά που διατίθενται στην αγορά πρέπει να αναγράφουν στην ομαδική συσκευασία

α) Κατηγορία αυγού (Α - Β κλπ)

β) Αριθμό Ωοσκοπικού κέντρου (π.χ. GR-αριθμό)

γ) Ημερομηνία ανάλωσης

δ) Οδηγίες για σωστή συντήρηση

ε) Ονοματεπώνυμο ή εμπορικό σήμα του παραγωγού με στοιχεία

διεύθυνσης

στ) Επισήμανση ότι «η βαφή δεν είναι τοξική»

Παράλληλα οι κτηνίατροι της Νομαρχίας εφιστούν την προσοχή αφενός μεν στους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές από ανώνυμους πλανόδιους μικροπωλητές και αφετέρου στους επαγγελματίες να αποφύγουν τη σφαγή αμνοεριφίων σε ακατάλληλα σφαγεία ή σε υπαίθριους χώρους, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Γραμμή Επικοινωνίας με τον Πολίτη της Νομαρχίας Πειραιά στον τετραψήφιο αριθμό 1570 και στο 800 11 40 50 60.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία επιείκεια, καμία ανοχή σε όσους επιχειρήσουν να εξαπατήσουν το καταναλωτικό κοινό και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται ήδη σε διαρκή εγρήγορση 24 ώρες το 24ώρο και πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης προϊόντων. Στόχος μας, η φετινή πασχαλινή αγορά να είναι πάνω από όλα ποιοτική και ασφαλής, προκειμένου να είναι και θελκτική».