e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Νομαρχία Θεσσαλονίκης: Και άλλα δανεικά λόγω... άδειου ταμείου

14/7/2010
Νέο δάνειο, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αναγκάζεται να πάρει η διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει έργα που αφορούν σχολεία και έργα οδοποιίας σε περιοχές του νομού. “Έστω και με δανεισμό πρέπει να κάνουμε έργα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ΝΑΘ δεν έχει πάρει από την πολιτεία ούτε ένα ευρώ”, δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντινομάρχης Παιδείας Μίμης Φωτόπουλος.
Με δεδομένο ότι το νομαρχιακό ταμείο είναι άδειο και, ως εκ τούτου, κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης πρότεινε έκτακτη σύγκληση νομαρχιακού συμβουλίου την άλλη Τρίτη με αιχμή τα οικονομικά και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση της διοίκησης για λήψη νέου δανείου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που καταψήφισε την πρόταση για δανειοδότηση. Με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, πάντως, η νομαρχία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει 24 νέα έργα, όπως σχολεία, γέφυρες και δρόμους σε όλο τον νομό.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο αντινομάρχης Παιδείας κ. Φωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τονώσουμε την αναπτυξιακή παράμετρο της οικονομίας. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν κάνουμε έργα; Έστω με δανεισμό, πρέπει να κάνουμε έργα”. Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ο αντινομάρχης έθεσε ρητά το θέμα ως εξής: “Θέλετε να γίνουν έργα ή δεν θέλετε; Αυτό το προεκλογικό παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Γιατί διαφωνείτε για πράγματα, στα οποία συμφωνούμε εκτός αιθούσης;”

Ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης επανέλαβε ότι εδώ και οκτώ μήνες η νομαρχία δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από τα υπουργεία, ενώ η αποπληρωμή του δανείου, όπως είπε, είναι εξασφαλισμένη, γιατί δεν υπερβαίνει το 50% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Στο κόκκινο η οικονομία
Ο νομάρχης ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου νομαρχιακού συμβουλίου, προκειμένου, όπως ανέφερε, να συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και οι επιπτώσεις που έχει στη χρηματοδότηση των έργων της ΝΑΘ. “Έχω πει πολλές φορές ότι σε αυτήν την αίθουσα συχνά περισσεύει η υποκρισία. Τα μαγαζιά στη Μοναστηρίου και την Εγνατία δεν έχουν κλείσει λόγω των πολυκαταστημάτων αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω του μετρό, που οι εργασίες καθυστερούν, με αποτέλεσμα τα λουκέτα σε δεκάδες επιχειρήσεις”, υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, 17.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα τελευταία 17 χρόνια, αλλά όχι μόνο λόγω των πολυκαταστημάτων.
Για αυτό, συνέχισε ο νομάρχης, είναι ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως νομαρχιακό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα, το ασφαλιστικό, όπως και το γεγονός ότι η ΝΑΘ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ μπήκε φρένο στις υπουργικές ανακοινώσεις για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. “Με δανεικά δεν μπορεί να ζήσει κανείς. Με τις τυχοδιωκτικές εντολές του ΔΝΤ δεν θα βγούμε από την κρίση. Όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες”, υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης.

Πηγή: Εφημερίδα ΜΕΚΕΔΟΝΙΑ
Ρεπορτάζ: Φανή Σοβιτσλή
 

Το βήμα του Αιρετού

Φυγή και μετανάστευση Αυτοδιοικητικών
O καταστροφικός “Κλεισθένης” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το επόμενο κύμα αποκέντρωσης που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής
«Σώματα που δεν ξέρουν πια πώς ν’ αγαπήσουν» (Με αφορμή τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε η Ρένα Δούρου)
Η πολιτική της Κυβέρνησης θα φέρει συναλλαγή και παραλυτική ισορροπία στους Δήμους

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss