Κυρ, 16 Ιουν 2019
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

"Ηχηρό" ΟΧΙ από την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ στο σχέδιο νόμου για τον Καλλικράτη.
Υπέρ το "Κίνημα Αυτοδιοίκησης"

19/5/2010

Ενα αναμενόμενο ΟΧΙ στον Καλλικράτη έβγαλε το σημερινο Διοικητικο Συμβουλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων Ελλάδος. Η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ αποφασίσε ότι:

- Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

- Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.

- Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.

- Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.


Από την πλευρά της η παράταξη " Κινημα Αυτοδιοίκησης" στην ΕΝΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση- πρόταση υπερ του Καλλικράτη διότι θεωρεί ότι το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΝΑΕ δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποιητική βάση να κάνει πίσω. Γιατί επί της αρχής και επί της ουσίας, το σχέδιο νόμου είναι απολύτως σύμφωνο και συμβατό με τις αποφάσεις των Συνεδρίων.

" Διαχωρίζουμε λοιπόν πλήρως τη θέση μας από την πλειοψηφούσα παράταξη στην ΕΝΑΕ και καλούμε όλους τους φορείς και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου επί τη βάση αυτού του κειμένου να συνεργαστούν, για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


Κατεβάστε ολοκληρη την ανακοίνωση της παράταξης ΚΙΝΗΜΑ_19_5_2010