e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

"Κίνημα Αυτοδιοίκησης" στην ΕΝΑΕ: Εξαιρετικο κείμενο του προσχέδιο του Καλλικράτη

14/4/2010
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το Μη Οριστικοποιημένο Προσχέδιο του Καλλικράτη που έχει τεθεί στη διαβούλευση, είναι ένα εξαιρετικά προοδευτικό και καινοτόμο κείμενο, απόλυτα συμβατό με τις κατά καιρούς αποφάσεις των συνεδρίων της ΕΝΑΕ, που σε ορισμένα σημεία του υπερβαίνει ακόμη και τις προσδοκίες των ίδιων των αυτοδιοικητικών στελεχών.
Είναι ένα κείμενο που σηματοδοτεί μια νέα αρχή αφού δεν οδηγεί σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές διευθετήσεις αλλά αποτελεί θεσμικό όχημα για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για εξοικονόμηση πόρων, για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη, που ουσιαστικά μας λυτρώνει από το ασφυκτικό και αντιπαραγωγικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, που μας βοηθά να ξεφύγουμε από την σπατάλη, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά.

Με το προσχέδιο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι σαφές ότι ενισχύεται για πρώτη φορά τόσο πολύ η περιφερειακή και τοπική δημοκρατία με τα νέα θεσμικά όργανα που δημιουργούνται, υποστηρίζεται ενεργά η κοινωνική διαβούλευση και η κοινωνική συνοχή με τα Συμβούλια Γνωμοδότησης και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά το πεδίο των αρμοδιοτήτων ενισχύεται ουσιαστικά ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό πεδίο με την απονομή σειράς πολλών νέων (βλ. ΔΥΠΕ) και πολλών αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, μεταξύ άλλων του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα ο καθοριστικός ανθρωποκεντρικός της ρόλος με την εκχώρηση στους Δήμους ισχυρότατων αρμοδιοτήτων που αφορούν στην βελτιστοποίηση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ζητήματα της Διαφάνειας και της καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, γεγονός που αποτελούσε πάγια διεκδίκησή μας. Βλέπουμε με ικανοποίηση να προωθείται ένα πλέγμα ιδιαίτερα καινοτόμων μέτρων, όπως είναι η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων Δήμων και Περιφερειών, ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών από το ελεγκτικό συνέδριο, η δημιουργία του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμπαραστάτη για τον Πολίτη και την Επιχείρηση, η υποχρέωση του Περιφερειάρχη να παρουσιάζει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας και στην αντίστοιχη αρμόδια επιτροπή της βουλής τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, η δημιουργία Μητρώου Περιφερειακών Επιχειρήσεων και πολλά ακόμη.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σαφώς και σε ένα κείμενο 300 σελίδων θα υπάρχουν παρατηρήσεις - που θα διατυπωθούν και από εμάς -, όμως γι’ αυτό τον λόγο το κείμενο τέθηκε στη διαβούλευση για να διορθωθούν λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις. Ξέρουμε επίσης ότι η αυτοδιοικητική γραφειοκρατία και οι υπέρμαχοι της αρχής του ενός ανδρός θα γίνουν οι πιο σκληροί πολέμιοι του «Καλλικράτη».
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ξεκινά και η μεγάλη ευθύνη των αυτοδιοικητικών στελεχών. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί ένα κρας τεστ των δημοκρατικών μας αντοχών και των αυτοδιοικητικών μας αρχών.

Εμείς λέμε ότι τώρα είναι η ώρα τα αυτοδιοικητικά στελέχη να αποδείξουμε ότι βάζουμε στην άκρη προσωπικές στρατηγικές. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι βάζουμε στην άκρη μικροπολιτικές λογικές. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε όλοι, ότι όσα λέγαμε τα εννοούσαμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση της θεσμικής ανατροπής, στην ολοκλήρωση της ρήξης με το συγκεντρωτικό κράτος και τη διαφθορά. Γιατί έχουμε ανάγκη από φωνές που θα συμβάλλουν καλόπιστα και εποικοδομητικά στη νέα προοπτική που ανοίγεται για την χώρα μας στη δύσκολη κατάσταση που περνά».

 

Το βήμα του Αιρετού

Η προωθούμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει προοδευτικό χαρακτήρα
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ: Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η πολιτική της Κυβέρνησης θα φέρει συναλλαγή και παραλυτική ισορροπία στους ΔήμουςΛίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss