Τρι, 23 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

Ομιλία Ντίνας Μπέη στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής για το περιβάλλον της Βουλής, με θέμα τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας

9/2/2010
Στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον που έχει θέσει στο επίκεντρο των τελευταίων συνεδριάσεων της τα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας μίλησε σήμερα η Υπερνομάρχης Αθηνών -Πειραιώς  Ντίνα Μπέη .

«Οι λύσεις για το Ιστορικό Κέντρο περνάνε από τα προβλήματα ολόκληρης της πόλης» τόνισε η Υπερνομάρχης και οι βασικές θέσεις που κατέθεσε επιγραμματικά είναι:

- Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να είναι θεσμικά υπεύθυνος και όχι απλός παρατηρητής

- Οι Αθηναίοι πρέπει να επιστρέψουν στην πόλη τους, και η ποιότητα ζωής να αναβαθμιστεί

- Οι νόμιμοι μετανάστες ενσωματώνονται. Ζουν τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα με τους Αθηναίους και όπως όλοι μας βρίσκονται κι αυτοί απέναντι στην εγκληματικότητα

- Χρειαζόμαστε μια νέα επανάσταση για την Αθήνα η οποία ουσιαστικά για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένη.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με απόψεις που κατέθεσε η κα Μπέη:



Τα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου είναι προβλήματα ολόκληρης της Αθήνας.


Οι μέχρι σήμερα συζητήσεις στην Επιτροπή σας για την Αθήνα εντοπίζονται στα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου στο οποίο περιλαμβάνεται και το εμπορικό κέντρο.
Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ξέχωρα για το Ιστορικό Κέντρο αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία τα προβλήματα όλης της Αθήνας, τμήμα της οποίας είναι το Ιστορικό Κέντρο. Τα προβλήματα της πόλης είναι κοινά με ιδιαίτερες εξάρσεις που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιοχές.
Αν στεγανοποιήσουμε το Ιστορικό Κέντρο θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά του; Προφανώς όχι, απλά θα μεταφέρουμε μέρος από τα οξύτερα προβλήματά του σε γειτονικές περιοχές, προβλήματα όμως που θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν πάντοτε το Ιστορικό Κέντρο.
Ορθά ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Καρτάλης επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου δεν επιτυγχάνεται με επιχειρήσεις «σκούπα» αλλά μέσα από μια οργανωμένη και σε βάθος χρόνου παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της πόλης.
Ο Πρόεδρος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος δηλώνει ότι το Ιστορικό Κέντρο είναι μέρος του μητροπολιτικού κέντρου, μιας ευρύτερης ενότητας όπου υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη κλπ., περιοχές που ήταν προνομιούχες των μεσαίων αστικών στρωμάτων και ταχύτατα υποβαθμίστηκαν με αρχόμενα φαινόμενα γκετοποίησης.
Η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρεται σε θέματα που ταλαιπωρούν ολόκληρη την Αθήνα επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες του Ιστορικού Κέντρου αξιολογούν χαμηλά την προσφορά των ξενοδοχείων λόγω της ρύπανσης, της ασφάλειας, της ηχορρύπανσης κλπ. Τέλος η έρευνα της Public Issue, στην οποία αναφέρεται και η Επιτροπή σας, επισημαίνει ως εντονότερα προβλήματα του Ιστορικού Κέντρου την ατμοσφαιρική ρύπανση (69%), την εγκληματικότητα (79%), τα ναρκωτικά (64%), τη στάθμευση (84%) κλπ, προβλήματα των οποίων η αντιμετώπιση μπορεί να προγραμματιστεί μόνο σε επίπεδο πόλης.
Αποτελεί λοιπόν κοινό τόπο ότι θα είναι αλυσιτελής κάθε προσπάθεια αποσπασματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του Ιστορικού Κέντρου.
Μιλώντας για το Ιστορικό Κέντρο, θέλω να τονίσω ότι αξίζει έπαινος για το μεγάλο έργο της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, έργο που αποτέλεσε ένα από τα οράματα της Μελίνας. Πρόκειται για έργο σε μια περιοχή όπου, όπως τονίζει και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, επενδύσαμε τεράστια ποσά χρημάτων για την ανάπτυξή της και όμως βλέπουμε να υποβαθμίζεται από τα ναρκωτικά, το έγκλημα, την πορνεία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Καρτάλης επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από τη δύναμη των προβλημάτων ενώ ο κ. Κωστίκας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών, δηλώνει ότι το Ιστορικό Κέντρο έχει μετατραπεί σε υπαίθριο «τεκέ», όπου κυριαρχούν οι ναρκομανείς και έχει εγκατασταθεί ο φόβος της ανασφάλειας.


Ο Δήμος Αθηναίων θεσμικά υπεύθυνος

Στις συζητήσεις της Επιτροπής τέθηκε το θέμα της ανάγκης συγκρότησης ενός οργάνου που θα μελετήσει τα προβλήματα της πόλης και θα συντονίσει την αντιμετώπισή τους. Την πρότασή έθεσε και ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ζητώντας ένα συντονιστικό όργανο υψηλού πολιτικού κύρους και δυνατοτήτων. Η πρόταση αυτή ήταν προφανώς προϊόν αγωνίας, δοθέντος ότι τέτοιο όργανο υπάρχει και είναι θεσμικό, είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής των προβλημάτων, επικαλούμενος «αναρμοδιότητα» και επομένως έλλειψη ευθύνης.
Η Δημοτική Αρχή, που έχει εκλεγεί από όλους τους Αθηναίους, είναι το υψηλού πολιτικού κύρους όργανο τα οποίο έχει το καθήκον να μελετήσει τα προβλήματα και να συντονίσει τις προσπάθειες για την επίλυσή τους.
Είναι η Δημοτική Αρχή που έχει υποχρέωση να βρεθεί κοντά στους κατοίκους, τους Συλλόγους και φορείς για να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα της πόλης και κάθε συνοικίας χωριστά χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. ΝΑ καταγράψει τις θέσεις τους.
Στη συνέχεια τα συμπεράσματα να συζητηθούν σε ανοιχτή κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Διαμερισματικών Συμβουλίων με μετάδοση από το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δήμου όπου θα αξιοποιηθούν και οι προτάσεις ειδικών φορέων όπως του ΤΕΕ, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας κλπ.
Η εφαρμογή λύσεων ερήμην του λαού δεν καρποφορεί.
Είναι η Δημοτική Αρχή που θα ζητήσει από τη Πολιτεία (Υπουργεία, Αστυνομία, δημόσιους φορείς) συνεργασία για να αποφασιστεί ένα συντονισμένο σχέδιο για αναβάθμιση της Αθήνας και του Ιστορικού Κέντρου. Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος έχει εκφρασμένη συμπαράσταση όχι μόνον της Νομαρχίας Αθηνών αλλά και της Υπερνομαρχίας.
Αν ο Δήμος συναντήσει αδιαφορία των κρατικών αρχών οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες και να ζητά την κινητοποίηση και ενεργό συμπαράστασή τους.


Μετανάστες

Για τα προβλήματα της Αθήνας εκτέθηκαν στην Επιτροπή σας σκέψεις πολύ σοβαρές ενώ κραυγή απόγνωσης ακούστηκε από την αγορά του Ιστορικού Κέντρου για την αυξημένη παραβατικότητα και την ανεξέλεγκτη λειτουργία κυκλωμάτων.
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τους μετανάστες και το μεγάλο αριθμό που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν είναι απλά, όπως μερικοί πιστεύουν, πρόβλημα μεταναστών αλλά κυρίαρχα πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων και εγκληματικών κυκλωμάτων. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των νομίμων και των παράνομων μεταναστών. Οι νόμιμοι μετανάστες έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται σε σημείο μάλιστα να έχουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα με τους Αθηναίους. Ενδιαφέρονται και αυτοί για τη ασφάλεια, την πάταξη ναρκωτικών, της σωματεμπορίας, των κλοπών και διαρρήξεων. Έχουν τις ίδιες αγωνίες με τους Αθηναίους για την εγκληματική δράση των παράνομων μεταναστών, γίνονται και αυτοί θύματα των κυκλωμάτων εγκληματικότητας. Χρειάζονται και αυτοί φροντίδα και όχι καταστολή και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν από όλους μας, πολίτες και κρατικές αρχές.


Επιστροφή των Αθηναίων στην πόλη τους

Οι εκπρόσωποι των φορέων που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδριάσεως εξέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις.
Γενική είναι η διαπίστωση, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους. Η Πρόεδρος της ΕΑΧΑ κ. Γαλάνη τονίζει ότι είναι αλυσιτελής η ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιοχής χωρίς να συνδυαστεί με την επιστροφή της κατοικίας. Ο Πρόεδρος του ΡΣΑ κ. Πολύζος δηλώνει ότι η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο μέσω της αναβάθμισης είναι δόγμα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Αραβαντινός τονίζει ότι η κατοικία πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο, έτσι θα αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση.
Για να πετύχουμε την επιστροφή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την άνθηση του εμπορίου δεν αρκεί η οικιστική αναβάθμιση, απαιτείται ευρύτερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πρέπει να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή στην πόλη μας.
Να ενδιαφερθούμε για το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε, την αύξηση της θερμοκρασίας στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης. Να προβληματιστούμε και με το θέμα χρήσεων γης.
Να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, προβλήματα που σημαντικά συνέβαλαν στην εγκατάλειψη παλαιών συνοικιών της Αθήνας. Αναγκαίοι οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και η εφαρμογή πολιτικής αποθάρρυνσης του ΙΧ. Η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς θα μειώσουν την ανάγκη του Αθηναίου για το ΙΧ αυτοκίνητο.
Να κάνουμε παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, να κατεδαφίσουμε εγκαταλειμμένα κτίρια και να προσφέρουμε στους κατοίκους χώρους πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου, πεζόδρομους και πράσινες διαδρομές, τόπους άθλησης των νέων, παιδικές χαρές και παιδότοπους. Στο σκοπό αυτό θα αποβλέπει και η δέσμευση κάθε ελεύθερου δημόσιου και ιδιωτικού χώρου ενώ πρέπει να σταματήσουν οι διευκολύνσεις για κατασκευή νέων μεγακτιρίων, Mall κλπ.
Να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα και την κάθε είδους παραβατικότητα. Οι κάτοικοι της Αθήνας να νιώθουν ασφαλείς σε όλες τις συνοικίες, σε όλες τις γειτονιές. Να νιώθουν ασφαλείς και μέσα στο σπίτι τους και όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Να νιώθουν ασφαλείς στις πλατείες, στα άλση και στα πάρκα, πολλά από τα οποία, λόγω εγκατάλειψής τους και από τη Δημοτική Αστυνομία, έχουν γίνει καταφύγια ναρκομανών.


Χρειαζόμαστε μια νέα επανάσταση


Για πολλά χρόνια ουσιαστικά η Αθήνα ήταν εγκαταλειμμένη.
Σήμερα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα για να την αναβαθμίσουμε, να την κάνουμε ελκυστική σε ντόπιους και σε ξένους. Ένα ξεκίνημα όπως έγινε πριν 30 περίπου χρόνια με τη δυναμική παρουσία του Αντώνη Τρίτση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Υπουργών με όραμα και αποφασιστικότητα που συνεργάστηκαν με το Δήμο για να κάνουν το όραμα πραγματικότητα.
Πιστεύω ότι και σήμερα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή που αναμένουν όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας.
Στο ΥΠΕΚΑ η Υπουργός υλοποιεί τις επαναστατικές θέσεις της για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Βάζει τέρμα στην παράνομη οικοδόμηση στα περιαστικά δάση της Αθήνας που καίγονταν για να χτιστούν βίλες.
Γράφτηκε ότι τα πρόστιμα για τις οικοδομικές παραβάσεις όπως και για τους υμιυπαίθριους χώρους θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων στις συνοικίες και στις γειτονιές που έγιναν οι οικοδομικές παραβάσεις. Δίνεται μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι για κατεδάφιση εγκαταλειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.
Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι οι δαπάνες για έργα ανάπτυξης και βελτίωσης κάθε περιοχής θα πρέπει να συμπορεύονται και με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δείξει την αποφασιστικότητά του για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κάθε είδους παραβατικότητας. Όσον αφορά την ΕΑΧΑ θεωρώ ότι το έργο της δεν θα πρέπει να εντοπίζεται μόνο στο Ιστορικό Κέντρο αλλά να υπάρξει ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές της Αθήνας. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές περιοχές της Αθήνας έχουν «ιστορικό παρελθόν».
Κυρίαρχα βέβαια είναι ο Δήμος Αθηναίων που πρέπει να κάνει τη δική του επανάσταση και επι τέλους να ηγηθεί του αγώνα για την αναβάθμιση της Αθήνας.