Πεμ, 18 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Επιστολή Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό για τον Καλλικράτη

9/2/2010
Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης, με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στην επιστολή του ο Νομάρχης επισημαίνει την ανάγκη «καλόπιστου διαλόγου», τις αδυναμίες του σχεδίου διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ώστε να αξιοποιήσετε τη μοναδική ευκαιρία διακομματικής σύγκλισης και συναίνεσης για την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Έτσι, θα βάλετε τη σφραγίδα σας στην οριστική άρση της απομόνωσης όχι απλώς της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας», καταλήγει στην επιστολή του ο Νομάρχης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να ανοίξετε το δημόσιο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Προσωπικά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, είμαι βέβαιος ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι το θεμέλιο για την ορθή ανασυγκρότηση του κράτους. Το μέλλον της χώρας εξαρτάται κατ’ απόλυτο τρόπο από αυτήν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται καλόπιστος διάλογος, όπως ακριβώς τον περιέγραψε στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο Νομάρχης Αθηναίων Γιάννης Σγουρός: «Χωρίς καμία διάθεση κριτικής, χωρίς εμπάθειες και ξεπερνώντας τις λογικές του χθες».
Για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο διαβούλευσης, έστω και επί της αρχής, απαιτούνται ως ελάχιστες προϋποθέσεις:
o Επακριβής προσδιορισμός αρμοδιοτήτων που θα δοθούν στα νέα διοικητικά σχήματα
o Κοστολόγηση άσκησης αρμοδιοτήτων
o Φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό σταθερούς πόρους μόνιμους και δυναμικούς χωρίς επιπλέον φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας
o Προσδιορισμός με σαφήνεια των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διοικήσεων, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν δρόμους διακριτούς έναντι των Περιφερειών χωρίς καμία σχέση εξάρτησης και εποπτείας με αυτές
Ιδιαίτερα θα ήθελα να επισημάνω το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τον οποίο το σχέδιο διαβούλευσης προτείνει την αντικατάσταση του 42% ως προϋπόθεση εκλογής του πρώτου σε ψήφους με το 50+1%. Θεωρώ ότι θα είναι ολίσθημα μια τέτοια εξέλιξη για τον απλό λόγο ότι η στήριξη της αλλαγής της διοικητικής δομής της χώρας απαιτεί ισχυρές διοικήσεις, διοικήσεις που μπορούν να πάρουν τις δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια, όχι διοικήσεις με πολλαπλές εσωτερικές και όχι μόνο εξαρτήσεις.
Επιπροσθέτως, το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καθιστά άστοχη την οποιαδήποτε αλλαγή στα εκλογικά ισχύοντα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκτιμώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι απολύτως ειλικρινείς για τις αλλαγές που προτείνονται. Εξάλλου, οι ομόφωνες αποφάσεις της ΕΝΑΕ που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση έχουν ληφθεί και σήμερα υποστηρίζονται από το σύνολο των Νομαρχών, δηλαδή των καθ’ ύλη αρμοδίων, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης -και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Κατόπιν τούτων, παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ώστε να αξιοποιήσετε τη μοναδική ευκαιρία διακομματικής σύγκλισης και συναίνεσης για την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Έτσι, θα βάλετε τη σφραγίδα σας στην οριστική άρση της απομόνωσης όχι απλώς της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας.