Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Το δρόμο της εξόδου είδαν δύο υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά για την υπόθεση με τις παράνομες άδειες φορτηγών

24/11/2009
Βαρύτατες ευθύνες σε βάρος δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Πειραιά που τους επέφεραν την ποινή της οριστικής παύσης από το δημόσιο, απέδωσαν τα πορίσματα των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων και οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Πειραιά για την υπόθεση της παράνομης απογραφής Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως (ΦΔΧ).

Η υπόθεση που έλαβε μετά την αρχική αποκάλυψη της Νομαρχίας Πειραιά τον περασμένο Μάρτιο και μετά την άμεση ενημέρωση που παρείχε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή σοβαρότατες και πέραν της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας Πειραιά διαστάσεις, ερευνήθηκε επί οκτώ μήνες σε βάθος και έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία, των οποίων το ποινικό μέρος καλείται πλέον να εξετάσει και να διαλευκάνει η ελληνική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα το αποτέλεσμα της έρευνας της Νομαρχίας Πειραιά και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του πρώην Υπουργείου Μεταφορών, που εξέτασαν την υπόθεση, έδειξαν ότι από μετά την 31/7/2005, ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε το μηχανογραφικό σύστημα ηλεκτρονικής απογραφής ΦΔΧ του Υπουργείου απεγράφησαν παρανόμως συνολικά 100 άδειες ΦΔΧ επί συνόλου 158, ενώ δεν ανευρέθηκαν στο αρχείο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Νομαρχίας αρκετοί φάκελοι των υποθέσεων.
Οι ανωτέρω 100 άδειες ΦΔΧ αφορούσαν :

- οχήματα που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα, επρόκειτο δηλαδή για άδειες «μαϊμού».
- οχήματα που είχαν αποχαρακτηριστεί, ήταν δηλαδή εκτός κυκλοφορίας και κακώς απεγράφησαν και δόθηκαν άδειες κυκλοφορίας
- οχήματα που είχαν απογραφεί, κυκλοφορούσαν και απεγράφησαν εις διπλούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος διασταύρωσης στοιχείων στον οποίο προχώρησε το ΣΕΕΥΜΕ, κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιθεωρητή, μέσω των αριθμών πλαισίου των ελεγχομένων ΦΔΧ από το μηχανογραφικό αρχείο του Υπουργείου Μεταφορών, έδειξε σε 7 τουλάχιστον περιπτώσεις το ίδιο όχημα να έχει απογραφεί δύο φορές, δηλαδή με τον ίδιο αριθμό πλαισίου αυτοκινήτου να έχουν χορηγηθεί δύο διαφορετικές άδειες κυκλοφορίας.
Και όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε ανακοινώσεις του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής, η αγοραία αξία του δικαιώματος κυκλοφορίας των ΦΔΧ, ανέρχεται, ανάλογα με την κατηγορία, έως και σε 300.000 € (για βυτιοφόρο υγρών καυσίμων).

Για τις παραπάνω υποθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα συνολικά πέντε Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, τα πορίσματα των οποίων απεστάλησαν στην Εισαγγελία, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στον τότε Υπουργό Μεταφορών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη και στο ΣΕΕΥΜΕ.
Μετά την ολοκλήρωση των ΕΔΕ, το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Πειραιά, στο οποίο παρέπεμψε ο Νομάρχης Πειραιά τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους με το ερώτημα της απόλυσης, αποφάσισε και επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης σε δύο υπαλλήλους του Τμήματος Απογραφής και Ταξινόμησης Οχημάτων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Πειραιά, διότι υπέπεσαν στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για :

- Τη μοναδική υπάλληλο της Νομαρχίας Πειραιά η οποία ήταν εξουσιοδοτημένη από το Υπουργείο με ειδικό κωδικό πρόσβασης στο on line σύστημα του Υπουργείου για την απογραφή των ΦΔΧ οχημάτων. Από την ΕΔΕ και τον έλεγχο του ΣΕΕΥΜΕ διαπιστώθηκε ότι απέγραψε 100 ΦΔΧ κατά παρέκκλιση των νομίμων διαδικασιών με ενδείξεις πλαστογραφίας στις αποφάσεις 24 εκ των ανωτέρω, προσπορίζοντας σε τρίτους παράνομο όφελος, αφού τα συγκεκριμένα οχήματα αν και παρανόμως απογεγραμμένα είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν νόμιμα. Σε βάρος της συγκεκριμένης υπαλλήλου έχει μάλιστα εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης εξόδου από την χώρα από το Τμήμα Βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς.

- Τον αποκλειστικά υπεύθυνο για τη φύλαξη του αρχείου των ΦΔΧ και υπεύθυνο παράλληλα για την παραλαβή των παλαιών και την παράδοση των νέων πινακίδων. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν μερίμνησε για την ορθή τήρηση και φύλαξη των φακέλων με αποτέλεσμα την απώλεια 60 αρχικών φακέλων ΦΔΧ, με σκοπό να προσπορίσει σε τρίτους παράνομο όφελος αφού δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των δικαιωμάτων τους. Για τον τελευταίο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Πειραιά για μία επίσης πολύ σοβαρή υπόθεση, αυτή της φερόμενης παραλαβής 3 επιταγών συνολικού ύψους 45.000 €, που αφορούσαν την αγοραπωλησία άδειας ΦΔΧ που είχε απογραφεί παρανόμως. Η υπόθεση ήλθε στο φως όταν ο αγοραστής της άδειας προσέφυγε στην Περιφέρεια Αττικής διαμαρτυρόμενος για την ανάκληση της άδειάς του στην οποία είχε προχωρήσει η Νομαρχία Πειραιά, αφού το ΦΔΧ ήταν παρανόμως απογεγραμμένο.
Σε βάρος των δύο ανωτέρω υπαλλήλων έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και για κατ’ εξακολούθηση υπεξαγωγή εγγράφων σε βάρος του δημοσίου και η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή για κύρια ανάκριση.

Ακόμη το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Πειραιά επέβαλε την ποινή της στέρησης του δικαιώματος για προαγωγή για δύο έτη σε δύο υπαλλήλους που υπηρέτησαν διαδοχικά ως προϊστάμενοι του ανωτέρω τμήματος (οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι απηλλάγησαν ταυτόχρονα από τα καθήκοντά τους ως προϊστάμενοι) για πλημμελή έλεγχο των υφισταμένων τους και για την απώλεια φακέλων από το αρχείο, καθώς και την ποινή της έγγραφης επίπληξης στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης, που αν και ήταν αυτή που έφερε στο φως την υπόθεση, καθυστέρησε σε μια περίπτωση να ενημερώσει έγκαιρα τη διοίκηση της Νομαρχίας, υποπίπτοντας στο πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας καθώς και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος.
Αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι σε τρεις από τους παραπάνω υπαλλήλους επιβλήθηκε εξαρχής αναστολή άσκησης καθηκόντων, ενώ ήδη μετά την πρώτη ΕΔΕ και την πειθαρχική παραπομπή, οι δύο υπάλληλοι που τώρα απολύθηκαν, είχαν τεθεί σε αργία.

Ακόμη η Νομαρχία Πειραιά έχει προχωρήσει στη δέσμευση των 100 αδειών ΦΔΧ, ώστε να μην μπορούν να γίνουν πράξεις μεταβολής (π.χ. αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κλπ). Για τις άδειες αυτές έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία ανάκλησής τους.

Για την υπόθεση ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας έχει ενημερώσει αποστέλλοντας πλήρεις φακέλους των υποθέσεων, τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη, ενώ εξ αρχής είναι εξαιρετικά στενή και εποικοδομητική η συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η υπόθεση με τις παράνομες άδειες φορτηγών στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Πειραιά δεν είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου μιας απίστευτης ιστορίας διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι υπάρχουν κι άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, τα οποία η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και των κατά περίπτωση ελεγκτικών αρχών πρέπει να βρουν για να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη. Το απόστημα της διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο πρέπει να σπάσει κι ας είναι αυτή η ιστορία που ξεκίνησε χάρη στις δικές μας προσπάθειες η αφορμή, για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι στο δημόσιο επικρατεί ιδιότυπη ασυλία ή ατιμωρησία» και πρόσθεσε «Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς από τη μεριά μας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν επίορκο υπάλληλο να παίζει παιχνίδια στην πλάτη τη δική μας, των πολιτών, της κοινωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε στους λίγους να αμαυρώσουν τη αξιοπρέπεια και την τιμιότητα των πολλών. Όσοι δεν ακολουθούν τους κανόνες της χρηστής και διαφανούς διοίκησης που ακολουθούμε από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, δεν θα έχουν καμία θέση στη Νομαρχία Πειραιά».