Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Τουρισμός - Περιβάλλον  > Αγροτικό- Παραδοσιακά Προϊόντα

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών πιστοποίησης του Σήματος Κρητικής Κουζίνας “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας”

23/11/2009
Σε κλίμα συνεργασίας και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών πιστοποίησης του Σήματος Κρητικής Κουζίνας “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας”.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η οριστικοποίηση των προδιαγραφών για την πιστοποίηση εστιατορίων με το Σήμα Κρητικής Κουζίνας “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας” το οποίο δημιουργήθηκε από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης με στόχο την καθιέρωση ενός Παγκρήτιου Σήματος που θα εξασφάλιζε την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών εστίασης, την προβολή της Κρητικής Κουζίνας και Διατροφής, την αύξηση της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί.

Η ιδιαιτερότητα του νέου Σήματος που δημιούργησαν οι Νομαρχίες έγκειται στο γεγονός ότι για την απόκτησή του, είναι απαραίτητη η αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων (όσων παράγονται σε αφθονία στο νησί), κάτι που θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία, θα αναδείξει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και θα ενισχύσει την εικόνα της Κρήτης ως ιδιαίτερο Γαστρονομικό Προορισμό.

Αντιμέτωποι με την παγκοσμιοποίηση, την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση, καθώς και την μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, η ενίσχυση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος σαν Προορισμός που θα βασίζεται στην φημισμένη Κρητική Διατροφή και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και θα ενισχύεται με ένα Σήμα Ποιότητας διεθνούς αναγνωρισιμότητας είναι επιτακτική. Καθώς στην πορεία του χρόνου και μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες προέκυψε ότι κάποιες απ' τις προδιαγραφές για του Σήματος Κρητικής Κουζίνας που δημιουργήθηκαν κατά την ίδρυση της εταιρείας δεν ήταν εφαρμόσιμες, κρίθηκε αναγκαία η υλοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης εργασίας που θα έδινε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα ζητήματα εφαρμοσιμότητας του Σήματος και θα εξασφάλιζε την επιτυχία του.

Ο γνώμονας της συνάντησης ήταν να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν το Σήμα εφαρμόσιμο από τις επιχειρήσεις εστίασης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που είναι η προβολή της ποιοτικής Κρητικής Κουζίνας και προαγωγή των τοπικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, στην Ομάδα Εργασίας ζητήθηκε να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων των επιχειρήσεων εστίασης της Κρήτης καθώς και φορείς που έχουν εμπειρία από την εφαρμογή αντίστοιχων Σημάτων Ποιότητας.

Κατά την συνάντηση εργασίας μελετήθηκε η προοπτική της μελλοντικής μετεξέλιξης του Σήματος “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας” σε αναγνωρισμένο Ελληνικό Πρότυπο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), κάτι το οποίο θα του έδινε ισχύ και αναγνωρισιμότητα, καθώς και η λειτουργία του Τμήματος Πιστοποίησης της εταιρείας με βάση τις προδιαγραφές που ακολουθούν οι φορείς πιστοποίησης που διαπιστεύονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αμεροληψία και τεκμηριωμένη επάρκεια κατά την απονομή του Σήματος, προτάσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα θετικά καθώς θα εξασφαλίσουν την συνέχεια και την αξιοπιστία αυτής της σημαντικής προσπάθειας. Στην συνέχεια συζητήθηκαν αναλυτικά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις προδιαγραφές του Σήματος, τόσο όσον αφορά την εφαρμοσιμότητά τους, όσο και την δυνατότητα ελέγχου της συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τις προδιαγραφές αυτές. Στο κομμάτι αυτό έγινε ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος και καταγράφηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και προοπτικές για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά την εφαρμογή του Σήματος, ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδικασία πιστοποίησης των εστιατορίων.

Τέλος παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα έχουν τα εστιατόρια που θα διεκδικήσουν το Σήμα Κρητικής Κουζίνας. Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας ήδη επεξεργάζεται ένα Πλάνο Προβολής και δέσμης κινήτρων (όπως κατάρτιση και δικτύωση) για τις επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν το Σήμα και θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο Πιστοποιημένων Εστιατορίων, το οποίο περιλαμβάνει έντυπα, συμμετοχή σε εκθέσεις, προβολή σε ΜΜΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, συνεργασία με Ενώσεις παραγωγών για την προμήθεια προϊόντων σε συμφέρουσες τιμές κ.α.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη που υπάρχει για μια Παγκρήτια συντονισμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας στον τομέα της εστίασης και την προβολή της Κρητικής Κουζίνας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ούτως ώστε να καθιερωθεί η Κρήτη ως γαστρονομικός προορισμός, στόχοι οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από συνεργασία. Στα πλαίσια αυτά εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, με την συμμετοχή και στήριξή τους σε αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας και συναντήσεις, ενισχύοντας τον ρόλο του ως “Σύμφωνο Ποιότητας”.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα γίνει επεξεργασία των πορισμάτων της Ομάδας Εργασίας από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν και συμπληρωματικές προτάσεις από τα μέλη της, οι οποίες και θα ληφθούν υπ' όψη, και στην συνέχεια οι προδιαγραφές θα μελετηθούν και θα οριστικοποιηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.