Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Τι δήλωνε στο LIVEMEDIA.GR ο Δημήτρης Μάρδας – "Η δραχμή δεν υφίσταται. Είναι μία εικονική πραγματικότητα"

29/1/2015
Δείτε τη συνέντευξη http://www.livemedia.gr/video/134149

Την βεβαιότητα ότι η δραχμή είναι μία εικονική πραγματικότητα εξέφρασε ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Μάρδας και νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές 
«Υπάρχει μόνο το ευρώ. Πρέπει να κοπούν οι διάφορες φωνές που λένε για τη δραχμή, γιατί αποκτούν πλεονεκτήματα απέναντί μας οι πιστωτές σε όποια έξοδο, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υφίσταται μηχανισμός εξόδου από το ευρώ, δεν υφίσταται και πρέπει να ανακαλυφθεί. Και μάλλον κάτι τέτοιο στέκει στο χώρο της φαντασίας», δήλωσε κατηγορηματικά στη συνέντευξη στο Livemedia και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Συράκη.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το δίλλημα που θέτει ο Διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου IFO, κ. Βέρνερ, προσωρινή έξοδος και διαγραφή του χρέους ή κούρεμα του χρέους, είναι λάθος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα όπως είπε ο κ. Μάρδας, η ζημία εξόδου μίας χώρας από το Ευρώ πριν δυο χρόνια ισοδυναμεί με 1 τρις 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά την πάλη που γίνεται για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα προλάβει ή όχι την αξιολόγηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί δεν πρέπει να είναι μόνο η αξιολόγηση. Είναι και τα 35 εκατομμύρια των τραπεζών που πρέπει να επιστραφούν στο EFCF από τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί. Αν δεν επιστραφούν τότε θα το ποσό αυτό θα προστεθεί στο χρέος.

Ο Καθηγητής κ. Μάρδας τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που ακούγονται- και ανάμεσα στην Τρόϊκα- ότι το μνημόνιο δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ όπως είπε, η κυβέρνηση δεν άγγιξε πολλούς χρυσοφόρους πόρους που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα στη χώρα, δεν έκανε τις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι απαραίτητα στις εργασιακές σχέσεις και δεν έκανε κινήσεις να προστατεύσει την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη συνθήκη της Λισαβώνας.

Τέλος, πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο τέθηκε στη συζήτηση ήταν το λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο ουσιαστικά στερεί από τη χώρα 2 δις ευρώ το χρόνο σε φόρους, κάτι που έχει περάσει στο πίσω μέρος του μυαλού τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Τρόϊκα.