Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Παρέμβαση της Σταυρούλας Δήμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Αιθαλομίχλη

24/10/2014
Η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Αττικής, Σταυρούλα Δήμου παρενέβη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή την έγκριση Σκοπιμότητας για την Υποβολή πρότασης Συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής σε πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον - Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Αιθαλομίχλη

Η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση και την επιχειρησιακή επίδειξη λειτουργίας ενός αστικού υπερ-σταθμού παρακολούθησης (urban super site) εξειδικευμένων παραμέτρων ρύπανσης. Παράλληλα θα αναπτυχθούν εργαλεία (αλγόριθμοι, δείκτες), που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της παρακολούθησης και της διάθεσης, δεδομένων, επικίνδυνων χημικών ενώσεων, που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο δίκτυο Παρακολούθησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά απαιτούνται από την Κοινοτική Νομοθεσία (π.χ. μέταλλα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, δείκτες καύσης βιομάζας).

Ο σταθμός ήδη λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο κέντρο της Αθήνας (Θησείο) και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στην παρακολούθηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης τους προηγούμενους δύο χειμώνες και βοήθησε στην ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος.

Παράλληλα, η δυνατότητα φορητότητας μέρους του εξοπλισμού του Κινητού Σταθμού (ΒΑΝ) Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) και του αντίστοιχου Κινητού Σταθμού (ΒΑΝ) που προβλέπεται στο πλαίσιο του Έργου να αποκτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, καθιστούν παράλληλα δυνατή την γεωγραφική κάλυψη των αναγκών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιθαλομίχλη) σε επίπεδο περιφέρειας. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Περιφέρειας . Επίσης, μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην μετάδοση της πληροφορίας στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα η πληροφορία αυτή θα αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κ. Δήμου στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες οικονομικές και περιβαλλοντικές που βιώνουν οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου. Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της υψηλής ανεργίας οι κάτοικοι καίνε στις σόμπες τους ότι βρουν, μιας και τα καυσόξυλα κοστίζουν. Επίσης, διασχίζοντας την Αττική οδό από το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, τον Ασπρόπυργο και μέχρι τα Μέγαρα θα δείτε δεξιά και αριστερά του δρόμου μόνιμες στήλες μαύρου καπνού από εστίες φωτιάς που μπαίνουν από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που καίνε λάστιχα αυτοκινήτων με σκοπό να συλλέξουν το χαλκό. Παράλληλα η παρουσία εξαιρετικά μεγάλου αριθμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω συντελούν τόσο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όσο και στη δημιουργία αιθαλομίχλης στην περιοχή.

Η κ. Δήμου, αφού εξήρε τις καλές προσπάθειες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, πρότεινε αναφορικά με το πρόγραμμα Life, εκτός του Βαν που θα δώσει το πρόγραμμα για όλη την Αττική να γίνει προμήθεια και να εγκατασταθεί μόνιμο Βαν στη Δυτική Αττική το οποίο με τον ειδικό εξοπλισμό θα καταγράψει τους ρύπους που δεν καταγράφει το ΥΠΕΚΑ.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα αποτύπωσης της κατάστασης στη Δυτική Αττική και κατόπιν των αποτελεσμάτων να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνάρτηση με αντίστοιχα αποτελέσματα που έχουμε σε παρόμοιες βιομηχανικές περιοχές του εξωτερικού.