Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Υποψήφιος για το ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Σίμος Δανιηλίδης

22/10/2014
Αγαπητέ συνάδελφε,

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχοντας μια πλούσια εμπειρία από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που όλοι ενωτικά διεκδικήσαμε μέσα από τα συνέδριά μας και τους αγώνες, κληθήκαμε να τις εφαρμόσουμε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με τους δήμους να υφίστανται -περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της Πολιτείας- τις συνέπειές της, με την τεράστια μείωση των πόρων πάνω από 60% και του προσωπικού, την κατάργηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες, την υποβάθμιση της θέσης των αιρετών και τη διαρκώς επαπειλούμενη νέα μείωση των δομών και του προσωπικού.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν ένα μεγάλο φορτίο, που ήταν η στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων των τοπικών κοινωνιών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανακούφιση ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανασφάλιστων, έχοντας ως προτεραιότητά μας τη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο κοινωνικό αυτό μέτωπο, μέσα από τις τάξεις της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης, την οποία είχα τη μέγιστη τιμή να υπηρετήσω επί σειρά ετών με την ιδιότητα του προέδρου, δώσαμε σκληρές και άνισες μάχες για την επιτυχία υψηλών στόχων. Πετύχαμε πολλά για την κοινωνία, διαψεύδοντας όσους μεμψιμοιρούσαν ή αμφισβητούσαν την αγωνιστική επιμονή και την προσήλωση στους στόχους μας.

Αυτόν τον αγώνα, στο όνομα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σκληρά περισσότερο από άλλους, επιθυμώ και φιλοδοξώ να συνεχίσω.

Πετύχαμε πολλά, αλλά οφείλουμε ακόμη περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες, που προσ-βλέπουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη στήριξή τους, που προσεγγίζουν τους δήμους και τις δημοτικές δομές με περισσότερη εμπιστοσύνη κι ελπίδα.

Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν τις επικείμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ, επικοινωνώ μαζί σου για να ζητήσω τη συστράτευσή σου σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα, που το σύνολο των αιρετών πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, απαγκιστρωμένοι από κομματικούς εναγκαλισμούς και χειραγωγήσεις.

Επικοινωνώ για να ζητήσω την υποστήριξή σου στον κρίσιμο κοινό αγώνα μας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Επικοινωνώ μαζί σου για να ζητήσω την υποστήριξή σου σ’ αυτόν τον αγώνα που φιλοδοξώ να συνεχίσω μέσα από τις επάλξεις της ΚΕΔΕ με την ίδια αφοσίωση, προσήλωση, αυταπάρνηση κι ασυμβίβαστη μαχητικότητα,
• για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις,
• για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο,
• για δήμους που θα παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ευκαιρίες ανάπτυξης κι ευημερίας σε όλα τα επίπεδα,
• για δήμους που δεν θα είναι απλοί διαχειριστές μιας γραφειοκρατικής καθημερινότητας,
• για δήμους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κατεύθυνση έχοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της δράσης τους τον άνθρωπο.

Αυτές τις αρχές πιστεύω ότι υπηρέτησα ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αυτούς τους κατευθυντήριους άξονες έδωσα -μαζί με τους συναδέλφους- τους σκληρούς αγώνες για κοινωνικές κατακτήσεις, για τις οποίες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, αλλά και αισιόδοξοι για μεγαλύτερες επιτυχίες. Χάρη στις διεκδικήσεις μας η κοινωνική πολιτική αναγνωρίστηκε ως βασικός πυλώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έδωσε θεσμική οντότητα στις πρωτοβουλίες των δήμων για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.
Έτσι, στον κοινωνικοπρονοιακό τομέα διεκδικήσαμε και κάθε χρόνο επιτυγχάναμε καλύτερους όρους χρηματοδότησης και συνέχισης κρίσιμων προγραμμάτων και δομών, όπως είναι:

1. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αφορά την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση άρρωστων, κατάκοιτων, ανάπηρων, ανήμπορων και άπορων ηλικιωμένων παρατάθηκε για μια ακόμη φορά, και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα. Ενώ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, με ψήφιση διατάξεων στη Βουλή, παρατάθηκε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με διασφάλιση της χρηματοδότησης με 120 εκατομμύρια ευρώ και διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα έγινε πράξη το αίτημα μας για τριμερή χρηματοδότηση του προγράμματος (κρατικός προϋπολογισμός, Ασφαλιστικά Ταμεία, ευρωπαϊκοί πόροι), γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της βιωσιμότητάς του.

Θεσμοθετήθηκε και η διάδοχη μορφή του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2016 με δύο επιμέρους προγράμματα. Πρόκειται για το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το «Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για τους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους και άτομα με αναπηρία, με φορείς υλοποίησης τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ιστορική και μεγάλη επιτυχία, που ήρθε ως αποτέλεσμα ενός μεθοδικού και επίμονου αγώνα για τη συνέχιση του εξαιρετικά απαραίτητου για την ελληνική κοινωνία προγράμματος, του μεγαλύτερου, του καλύτερου και του πιο καταξιωμένου κοινωνικού, το οποίο εδώ και 15 και πλέον χρόνια παρέχει υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες σε 100.000 ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες, εξασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

2. ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ:

Η σημαντικότητα του προγράμματος για τη στήριξη της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας αποδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά την περίοδο της κρίσης το καταξίωσε ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης των οικογενειών. Είναι το πρόγραμμα που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις δωρεάν φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά και να λαμβάνουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και άθλησης μέσα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που εξασφαλίζει ισότιμες ανθρώπινες συνθήκες στους συμπολίτες μας με αναπηρία μέσα από τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες φέτος -όπως και έγκαιρα διαβλέψαμε- ήταν θεαματικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ το κλίμα αρχικά ήταν αρνητικό για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που αναφέρονταν σε περισσότερα από 110.000 παιδιά. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των δημοσιονομικών αναγκών, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια οριζόντια μείωση των πιστοποιημένων θέσεων κατά 30% επιφέροντας μεγαλύτερο πλήγμα.

Όλα αυτά, με απολύτως τεκμηριωμένες προτάσεις, μπορέσαμε και τα ανατρέψαμε, όπως το ίδιο κάναμε και τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι για φέτος εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση με 200 εκατ. ευρώ, αναιρώντας τελικά στην πράξη και την οριζόντια κατάργηση των πιστοποιημένων θέσεων. Αποτέλεσμα της ανυποχώρητης στάσης μας είναι αυτή τη στιγμή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να φιλοξενούνται δωρεάν 62.695 παιδιά, άλλα 15.810 παιδιά στα ΚΔΑΠ να ασχολούνται με προγράμματα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας και αθλητισμού, και 1.836 άτομα με αναπηρία να απασχολούνται δημιουργικά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εξασφαλίζοντας και τη χρηματοδότηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στις δομές αυτές.

3. ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ):

Πετύχαμε την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τη θεσμοθέτηση της σύνθετης χρηματοδότησης των δομών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων δομών για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, ανακουφίζοντας και τα συγγενικά τους πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα τους.

4. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ:

Πίστευα και πιστεύω ότι ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο, υπό την ευθύνη και τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες φθηνότερες και καλύτερες από τις σημερινές. Το θεσμικό περιβάλλον δεν ήταν θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αγωνιστήκαμε κι εξασφαλίσαμε θεσμικές αλλαγές που επιτρέπουν πλέον στους δήμους να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους δημότες.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια λειτουργούν δημοτικά ιατρεία που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων κι ανασφάλιστων πολιτών. Αυτό, όμως, μπορεί να διευρυνθεί και να αποκτήσει άλλα μόνιμα χαρακτηριστικά. Διεκδικούμε να αναγνωρισθεί το δικαίωμα -σε όσους δήμους μπορούν- να πιστοποιηθούν άμεσα Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ με προσκλήσεις αντίστοιχες με αυτές που χρηματοδοτούνται τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης. Και τα οφέλη θα είναι για το σύνολο της εθνικής οικονομίας και το Σύστημα Υγείας.

5. ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ:


Όταν η οικονομική κρίση επέφερε την εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στα ύψη και τη δραματική μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, διεκδικήσαμε έγκαιρα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε οι δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν δομές και προγράμματα για τη στήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετώπιζαν καταστάσεις ανέχειας και φτώχειας.

Έτσι, στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας οι δήμοι καθιέρωσαν Κοινωνικά Συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία και Δημοτικούς Λαχανόκηπους, καλύπτοντας για χιλιάδες αδύναμους συνανθρώπους μας τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες που σπεύδουν προς ενίσχυση των δομών αυτών με τις ανιδιοτελείς προσφορές τους. Συνεχίζουμε, όμως, να παλεύουμε για τη θεσμική θωράκιση και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των δομών και δράσεων.

6. ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:


Στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες, δεν περιοριστήκαμε στην άμεση καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών στους εργαζόμενους από τα υπουργεία. Εξασφαλίσαμε τη θεσμική στήριξη της βιωσιμότητας των Κέντρων Πρόληψης με την υπογραφή επταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ.

7. ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαρκούσης της κρίσης, έγκαιρα διαβλέψαμε το μεγάλο κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας.
Οι προτάσεις μας των προηγούμενων ετών μορφοποιήθηκαν πλήρως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ του 2013 (Ιωάννινα), όπου ολοκληρωμένα κατατέθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση της κοινωφελούς εργασίας. Κάτι που έγινε επιτυγχάνοντας τη χρηματοδότηση και συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης και τοπικές πρωτοβουλίες για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Συνεχίζουμε, όμως, να διεκδικούμε την ανάπτυξη αποκεντρωμένου εθνικού δικτύου στήριξης της εργασίας με την αποκλειστική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε κεντρικό συντονιστικό φορέα χάραξης εθνικής πολιτικής για την εργασία και την εφαρμογή των δράσεων στήριξης ανέργων από τους δήμους.

8. ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:

Οι καταστάσεις που γνωρίσαμε τον περασμένο -κυρίως- χειμώνα, θα συμφωνείς κι εσύ, δεν περιποίησαν τιμή στη χώρα μας, αφού χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν στην τραγική θέση να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναγκασμένοι να ζουν στο σκοτάδι ή να αναζητούν την ελάχιστη θέρμανση με επικίνδυνες πρόχειρες λύσεις, όπως η ανεξέλεγκτη καύση επικίνδυνων υλικών. Ακόμη και όσοι είχαν τη δυνατότητα να καταφύγουν στη λύση του καυσόξυλου λειτουργώντας τζάκι ή θερμάστρα, συνετέλεσαν στην έκρηξη της ρύπανσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα μικροσωματίδια τόσο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος με παράνομες υλοτομήσεις.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από το δήμο μας, το δήμο Νεάπολης-Συκεών, και υιοθετήθηκε από τα κεντρικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ως αποτέλεσμα κατ’ αρχήν να θεσπισθούν μέτρα που εφάρμοσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με τους δήμους για την αποτροπή της διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Παράλληλα, πετύχαμε καλύτερους όρους για τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Ξεκινώντας από το δήμο μας, γενικεύσαμε την απαίτηση για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα φυσικού αερίου στοχεύοντας στην εξασφάλιση χαμηλού κόστους θέρμανσης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Πετύχαμε σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση κατά 60% για τη μετατροπή των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες σε λέβητες φυσικού αερίου, ενώ διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και συνδυασμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη σύνδεση των νοικοκυριών με τα δίκτυα φυσικού αερίου και την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Ταυτόχρονα επιμείναμε και στην έγκριση προγράμματος που θα δίνει κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κατοικιών, κάτι που δρομολογήθηκε πρόσφατα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού των 15.000 ευρώ, που πιστεύουμε να ευδοκιμήσει.

Φίλε συνάδελφε,

Έχοντας ως παρακαταθήκη την τεράστια αυτή προσπάθεια που στέφθηκε από επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, και όλα όσα πετύχαμε στον κοινωνικοπρονοιακό τομέα, που είχα τη τιμή να υπηρετήσω ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, γεγονός που με χαρά μου διαπιστώνω ότι αποδέχεται και επικροτεί η πλειονότητα των συναδέλφων μας, έχω το θάρρος να ζητήσω την υποστήριξή σου και σ’ αυτές τις εκλογές της ΚΕΔΕ. Κι αυτό με την πεποίθηση ότι μπορώ να συνεχίσω να είμαι συνεπής στους αγώνες μας με την αμείωτη διάθεση να προσφέρω στην κοινωνία μέσα από τις επάλξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας ακόμη περισσότερα σε δομές, δράσεις και προγράμματα.
Πιστός στις αρχές του διαλόγου, ήμουν και είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου για οποιασδήποτε συζήτηση και συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Σίμος Δανιηλίδης

Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
Υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ