e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

"Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ": Η κατάργηση της αυτοδιοίκησης που επιχειρεί η Κυβέρνηση δεν θα περάσει

9/9/2008
" Να γυρίσει την αυτοδιοίκηση χρόνια πίσω, καταργώντας τη διοικητική αυτοτέλειά της, επιχειρεί η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Παρά τις άμεσες αντιδράσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης με τις οποίες καταδικάσαμε το σχέδιο νόμου, η Κυβέρνηση εμμένει στις πρωτοφανείς, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των άρθρων 8 έως 13, με τις οποίες ουσιαστικά καθίσταται η αυτοδιοίκηση υποχείριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Καταστρατηγώντας τη νομιμότητα και τις βασικές δημοκρατικές αρχές η Κυβέρνηση με τον εν λόγω σχέδιο νόμου προχωρά στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί μεταξύ άλλων να παρεμβαίνει εν λευκώ στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, θέτοντας στην «προκρούστεια κλίνη» την αυτοδιοίκηση, αφού θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης (!) προς αυτούς.

Οι πρωτοφανείς και απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις :

θέτουν ευθέως ζήτημα συνταγματικότητας αφού πλήττουν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια της αυτοδιοίκησης καθώς και το αυτοδιοικητικό κεκτημένο των ΟΤΑ, οι οποίοι αποτελούν το βασικό κύτταρο λαϊκής εξουσίας που βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη
εμφανίζουν τη διυπουργική κυβερνητική επιτροπή ανώτερη της δύναμης της λαϊκής εντολής, η οποία νομιμοποιεί τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Αμφισβητεί με τον τρόπο αυτό τη λαϊκή κυριαρχία και το κύρος των θεσμών
συνιστούν ξεκάθαρα έλεγχο σκοπιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ για την κατάργηση του οποίου οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έχουν δώσει σκληρούς αγώνες και ασφαλώς δεν συνιστούν έλεγχο νομιμότητας, όπως διατείνεται η Κυβέρνηση. Ο έλεγχος νομιμότητας ασκείται ήδη και μάλιστα από πολλαπλές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα Σώματα Επιθεωρητών, η Περιφέρεια κλπ.
Ουσιαστικά το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσχεδιασμένης στρατηγικής της Κυβέρνησης εξόντωσης των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Γιατί την ίδια στιγμή που προωθούνται αυτές οι πρωτοφανείς στα χρονικά αντι αυτοδιοικητικές διατάξεις, η Κυβέρνηση εξακολουθεί σε ότι αφορά τη δήθεν Διοικητική Μεταρρύθμιση να σιωπά και να κρύβεται πίσω από ασκήσεις επί χάρτου επιστημονικών οργάνων, χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

Εξακολουθεί να είναι σωρευτικά ασυνεπής απέναντί στους ΟΤΑ ως προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους (μεταφορά μαθητών, συντήρηση οδικού δικτύου, κοινωνικές δομές, κλπ).

Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά της απέναντι στην αυτοδιοίκηση, αποδεικνύουν πλέον ολοφάνερα ότι δεν επιθυμεί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση να είναι ισχυρές και ανεξάρτητες δημοκρατικές μονάδες, αλλά ελεγχόμενα φέουδά της, σε ένα απολύτως υπερσυγκεντρωτικό σύστημα δημόσιας διοίκησης.

Απευθυνόμενοι στην Κυβέρνηση τη ρωτάμε :

Αυτή είναι άραγε η Μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται για την αυτοδιοίκηση, με την οριστική κατάργηση της αυτοτέλειάς της;
Αυτή είναι η θέση που προορίζει για την αυτοδιοίκηση στο διοικητικό σύστημα της χώρας, του υποχειρίου της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης;
Και είναι δυνατόν σε μια εποχή που οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί στην Ευρώπη καλούνται να διαδραματίσουν ολοένα και πιο αποφασιστικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη, η Κυβέρνηση να μεθοδεύει διαρκώς την απαξίωση και υπονόμευσή τους;
Η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα τις αντι αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις που πλήττουν καίρια την αυτοτέλεια του θεσμού και την καλούμε επιτέλους να σεβαστεί τον θεσμό.

Διατρανώνουμε τη θέληση μας να αγωνιστούμε μαζί με τους πολίτες για να μην περάσουν αυτές οι αντι αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους συναδέλφους αιρετούς της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της χώρας για να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του θεσμού, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και έχουν κατακτηθεί μέσα από πολλούς αγώνες.

Ο αυταρχισμός και ο εμπαιγμός σε βάρος της αυτοδιοίκησης δεν θα περάσουν".
 

Το βήμα του Αιρετού

Φυγή και μετανάστευση Αυτοδιοικητικών
O καταστροφικός “Κλεισθένης” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το επόμενο κύμα αποκέντρωσης που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής
«Σώματα που δεν ξέρουν πια πώς ν’ αγαπήσουν» (Με αφορμή τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε η Ρένα Δούρου)
Η πολιτική της Κυβέρνησης θα φέρει συναλλαγή και παραλυτική ισορροπία στους Δήμους

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss