e - ανταποκριτής

Θέλετε να φτάσουν τα καλά νέα παντού;
Αγαπάτε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά σας;
Θέλετε να σας δώσουν περισσότερη σημασία;
Θέλετε μήπως να εκφράσετε τη διαμαρτυρία και το παράπονο σας;
Γίνετε e-ανταποκριτές.
Στείλτε μας ειδήσεις, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Φόρμα

 

Για συνειδητή αδράνεια και απραξία καταγγέλει τη διοίκηση της ΕΝΑΕ η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης»

29/8/2008

Δριμεία κριτική στη διοίκηση της ΕΝΑΕ για την πολιτική της πλήρους αδράνειας και απραξίας που -όπως υποστηρίζει- έχει ακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη φλέγοντα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, άσκησε η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μίχας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΝΑΕ ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του θεσμού και ότι βάζει πλάτη στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης και των οργάνων της, αδιαφορώντας για το εάν αυτές πλήττουν τις νομαρχίες της χώρας.

«Η άφωνη ΕΝΑΕ είναι άφαντη στον πολιτικό χάρτη της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας ο οποίος υπογράμμισε ότι η διοίκησή της έχει οδηγήσει το συνδικαλιστικό όργανο των νομαρχιών σε ανυποληψία και τους συλλογικούς αγώνες της αυτοδιοίκησης σε πρωτοφανή εκ των έσω υπονόμευση. Ταυτόχρονα καυτηρίασε το γεγονός ότι το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ έχει να συνεδριάσει εδώ και δύο μήνες (!), με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σε ρόλο παθητικού παρατηρητή.

Στη συνέχεια μετέφερε στο Δ.Σ. τις θέσεις της παράταξης για μια σειρά από ζητήματα εστιάζοντας την προσοχή του κυρίως σε αυτά της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προχωρά με την ΕΝΑΕ ως απλό παρατηρητή, του θεσμού της μεταφοράς μαθητών που καρκινοβατεί, της συντήρησης του οδικού δικτύου που εκκρεμεί η κατανομή της επιπλέον πίστωσης που διατέθηκε, του νέου Κώδικα Ν.Α. που ακόμα δεν έχει ψηφιστεί, της λειτουργίας της αγοράς που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των νομαρχιών δεν επαρκούν για να περιφρουρήσουν.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίστηκε ότι αν και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ στην Αθήνα τον περασμένο Μάη, η ΕΝΑΕ δεν αντέδρασε, υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε έλασσον το μείζον ζήτημα της ισχυρής αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. «Η διοίκηση της ΕΝΑΕ μέχρι σήμερα έχει αποτύχει παταγωδώς να προωθήσει τις διεκδικήσεις των νομαρχιών, αποτυχία που της πιστώνεται εξ ολοκλήρου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

Παράλληλα ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΝΑΕ να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό, στην οποία θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι καμία Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της ΕΝΑΕ στο σύνολό τους και εάν πρώτα δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μαθητών ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε ότι «ο θεσμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα με τις νομαρχίες να είναι υπόλογοι απέναντι τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους μεταφορείς για ένα ζήτημα στο οποίο δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη, καθώς τα χρέη της Κεντρικής Διοίκησης στις νομαρχίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Ως οριστική λύση στο πρόβλημα η παράταξη κατέθεσε την πρόταση της παράταξης για :

τη δημιουργία ειδικού κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο θα καλύπτεται με επιχορήγηση κατά το πρότυπο των προνοιακών επιδομάτων
την αναπροσαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που είναι ελλιπές και αναχρονιστικό, αφού δεν έχει επικαιροποιηθεί ουσιαστικά από το 1998.
Ειδική μνεία έγινε και για το ζήτημα της συντήρησης του οδικού δικτύου. Εκτός από την ανάγκη αλλαγής του αρχικού τρόπου κατανομής του επιπλέον ποσού που διατέθηκε από την Κυβέρνηση που δημιουργούσε αδικίες, ο κ. Μίχας παρουσίασε στο Δ.Σ. γνωμοδότηση του γ’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού καθίσταται αρμόδια για τον καθαρισμό των δρόμων αρμοδιότητάς τους από τροχαία ατυχήματα.

«Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος την οποία η ΕΝΑΕ θα πρέπει να ανατρέψει προσφεύγοντας σε κάθε ένδικο μέσο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κάλεσε τη διοίκηση της ΕΝΑΕ :

να ασχοληθεί επιτέλους ενεργά με το μείζον ζήτημα της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Χαρακτήρισε μάλιστα την παρουσία της ΕΝΑΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή ως «εθιμοτυπική», καθώς δεν μεταφέρονται τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες των ΝΑ λόγω των ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό. Επέκρινε παράλληλα την πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εσχάτως ανακάλυψε ότι για τα προβλήματα της αγοράς και την ακρίβεια εκτός από τους καταναλωτές και το ταγκό, ευθύνονται και οι νομαρχίες.
να ενημερώσει το σώμα για την «τύχη» του νέου Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, του οποίου η ψήφιση έχει παραπεμφθεί από την Κυβέρνηση στις καλένδες και
να προτείνει στην Κυβέρνηση τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Προληπτικού Ελέγχου των δαπανών τους σε μια προσπάθεια να υπάρξει στους χαλεπούς καιρούς των σκανδάλων, πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των ΝΑ.
Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκαν οι παρεμβάσεις όλων των μελών της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» που στηλίτευσαν τη μακρά περίοδο ραστώνης της διοίκησης της ΕΝΑΕ, καλώντας την να ορθώσει το ανάστημά της, προασπίζοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα του θεσμού και των πολιτών.

Κλείνοντας, η παράταξη πρότεινε στο σώμα να συμμετάσχει η ΕΝΑΕ στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
 

Το βήμα του Αιρετού

Η προωθούμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει προοδευτικό χαρακτήρα
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ: Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η πολιτική της Κυβέρνησης θα φέρει συναλλαγή και παραλυτική ισορροπία στους ΔήμουςΛίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας
rss