Κυρ, 28 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας: Ανοίγει το θέατρο του Ομολίου

28/7/2008
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το Θέατρο του Ομολίου για να φιλοξενήσει την πρώτη του παράσταση.Το παλιό λατομείο στην περιοχή του Ομολίου έχει ήδη μετατραπεί σε ένα ανοιχτό θέατρο 800 θέσεων -στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων- στο οποίο κάθε καλοκαίρι θα δίνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες για το περιβάλλον και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι βασικές εργασίες για την κατασκευή του έργου έχουν ολοκληρωθεί και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα τελειώσουν και οι εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη κ. Χρ.Καλομπάτσιο, μηχανικούς της Νομαρχίας και της αναδόχου εταιρίας SOLIS επισκέφθηκε το έργο δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την όλη κατασκευή του. Η ιδέα και η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του παλιού Λατομείου της περιοχής ανήκε στο νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό, ο οποίος προχώρησε το σχέδιο με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου η κατασκευή του να ξεκινήσει άμεσα και ο τουρισμός της περιοχής να δεχθεί μια σημαντική τόνωση.

Το έργο ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις : Η πρώτη αφορά στην κατασκευή του θεάτρου και η δεύτερη στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.Ο προϋπολογισμός για την πρώτη φάση ανήλθε στο ποσό των 862.000 ευρώ και για τη δεύτερη στο ποσό των 160.000 ευρώ.Το έργο κατασκευάστηκε με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και με απόλυτο σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ιδιαίτερη ιστορία του λατομείου .
Τα προϋπάρχοντα κτίρια έτυχαν ανακατασκευής, άψογα προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας του χώρου ενώ προστέθηκαν και καινούριες εγκαταστάσεις εναρμονισμένες με τη γεωγραφία και την ιστορία του χώρου .

Το θέατρο του Ομολίου αναμένεται να γίνει μία από τις σημαντικότερες κυψέλες πολιτισμού για το νομό και την περιοχή, αλλά και με σχέδια να αποτελέσει πανελλήνιο σημείο αναφοράς.

Ο Νομάρχης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο χώρο τόνισε ότι πρόθεση της Νομαρχίας Λάρισας είναι να καταστήσει το συγκεκριμένο θέατρο μια μικρή Επίδαυρο για το νομό Λάρισας.Επεσήμανε δε ότι ένας χώρος που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε εγκαταλειφθεί, με το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει κέντρο πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πόλο έλξης τουριστών, μοχλό για την ανάπτυξη της περιοχής .
Η θέα πρόσθεσε που αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος το θέατρο είναι μοναδική, βλέπει του Όλυμπο και το Δέλτα του Πηνειού, τα Τέμπη, τον Κίσσαβο αλλά και μία πλούσια βλάστηση.
Το θέατρο του Ομολίου βρίσκεται πολύ κοντά στα Τέμπη και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο.Επί πλέον, εκτιμήθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα

Πρώτον, λόγω της γειτνίασης του με τα Τέμπη, είναι ένας πολύ αναγνωρίσιμος χώρος.

Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, και επί πλέον διαθέτει ήδη έτοιμο δρόμο που οδηγεί ακριβώς μέσα στο λατομείο.

Δεύτερον, διαθέτει ήδη ένα παλιό οίκημα που χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες του λατομείου και το οποίο, με την κατάλληλη αναμόρφωση, μετατράπηκε σε χώρο υποστήριξης του θεάτρου.

Τρίτον, διαθέτει μεγάλους και άνετους χώρους για πάρκινγκ, ώστε να διευκολύνεται η προσέλευση των επισκεπτών.

Τέταρτον, η εν γένει περιοχή βρίσκεται στην παραλιακή τουριστική ζώνη του νομού, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για τους επισκέπτες να παρακολουθούν και τις εκδηλώσεις του θεάτρου, αλλά και να προγραμματίζουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τη μελέτη το Θέατρο του Ομολίου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 800 θεατές ενώ έγινε και μία τεράστια σκηνή.

Το υπάρχον κτίσμα έτσι όπως διαμορφώθηκε διαθέτει : αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους ηθοποιών (στο ισόγειο) αλλά και μια αρκετά μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων ικανή να φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις ακόμη και το χειμώνα.

Μεγάλο βάρος δόθηκε και στη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, έγιναν πετρόκτιστοι τοίχοι, πλακόστρωτοι διάδρομοι, χώροι με πράσινο.

Η φιλοσοφία ήταν να διαμορφωθεί ένας χώρος με έντονο το κλασσικό στοιχείο, ένας χώρος λιτός και απέριττος, όπως ταιριάζει στην τοποθεσία.

Κυρίως όμως να ληφθεί μέριμνα ώστε η παρέμβαση να μην διαταράξει στο παραμικρό τη γαλήνη και την ομορφιά του περιβάλλοντος. Να παραμείνει δηλαδή ένας χώρος όπου άνθρωποι και φύση θα συμβιώνουν και θα αναβιώνουν τους αρχαίους μύθους, την ιστορία και τις παραδόσεις.

Στόχος της Νομαρχίας είναι να διεξάγονται εκεί κάθε χρόνο -εφόσον ο καιρός θα το επιτρέπει- θεατρικές παραστάσεις πανελλήνιας εμβέλειας, συναυλίες, κονσέρτα, τοπικές εκδηλώσεις, υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις, εκθέσεις χειροτεχνίας των γύρω περιοχών και προβολή της τοπικής παραγωγής προϊόντων.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χώρος για την κατασκευή του θεάτρου παραχωρήθηκε στη Νομαρχία από το δημόσιο και το Δασικό Συνεταιρισμό Ομολίου για 20 χρόνια.