Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Τουρισμός - Περιβάλλον  > Περιβάλλον - Ποιότητα ζωής

Επίσημη χωματερή στον σπάνιο γεώτοπο, τον Καθρέφτη της Αρκίτσας, από το δήμο Λοκρών

27/11/2013
Σε χωματερή έχει μετατρέψει τον Καθρέφτη της Αρκίτσας, ο δήμος Λοκρών.
Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Όμως όπως καταγγέλλουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Φθιώτιδας, παρά τις προσπάθειες και τις καμπάνιες που έχουν γίνει ο χώρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χωματερή.
" Επισκεφθήκαμε σήμερα 25.11.2013 το χώρο για να δούμε τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Νοιώσαμε μια απέραντη θλίψη και ένα κενό στο στομάχι. Αντικρίσαμε την απαράδεκτη αυτή εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “Kαθρέφτη” για να τον μελετήσουν. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Λοκρών και την Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία Ο χώρος συνεχίζει να είναι μια απέραντη παράνομη χωματερή του Δήμου Λοκρών. Δείτε συνημμένα τις φωτογραφίες.
Εμείς για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τον Καθρέφτη: Πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν όλες οι χωματερές, οι κατοπτρικές επιφάνειες, σε αυτή τη ζώνη αξίζει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί οι επιφανειακές εκδηλώσεις ενεργών ρηγμάτων είναι σπάνιες, αλλά και γιατί αποτελούν αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί αυτή την περιοχή ως την ιδανικότερη για επιστημονικές έρευνες και εκτιμά ότι πρέπει να αναδειχθεί ως ειδικά προστατευόμενο φυσικό απόθεμα γεωλογικού ενδιαφέροντος".

Η περιγραφή αυτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ έρχεται να συμπληρωθεί απ[ο μια καταγγελία!

" Και το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αταλάντη η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και το Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Λοκρών με θέμα «Το Ρήγμα της Αρκίτσας – Γεώτοπος Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς και η σημασία του για τον σεισμικό κίνδυνο της Λοκρίδας». Θα συμβουλεύαμε τον Δήμαρχο κ Λιόλιο να αναβάλει την Ημερίδα. Δεν θα προσθέσουμε περισσότερα…"