Τετ, 17 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ο πρώτος "ανεξάρτητος" πρώην ΠΑΣΟΚος υπόψηφιος δήμαρχος, στο Ηράκλειο Κρήτης

19/11/2013
Με συνέντευξή του στην Εφημερίδα Πατρίς ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης επισημοποιεί την υποψηφιότητά του για το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.Όπως και ο ίδιος δηλώνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα εδώ και καιρό, με μια ομάδα κυρίως νέων ανθρώπων, συμμετέχω σε μια παραγωγική συζήτηση για τις προοπτικές ενός διαφορετικού αυτοδιοικητικού εγχειρήματος.


1.Δηλώσατε πρόσφατα σε ραδιοφωνική συνέντευξή σας ότι ενδιαφέρεστε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα για το Δήμο Ηρακλείου. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να ασχοληθείτε πιο ενεργά σε μια δύσκολη εποχή;
 Η ίδια η εποχή αποτελεί από μόνη της ένα κίνητρο. Είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η εξαιρετική σημασία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα νιώθουν ότι η κεντρική Διοίκηση τους έχει ξεχάσει.
 Εξάλλου, το Ηράκλειο είναι μια δυναμική πόλη γεμάτη προκλήσεις που χρειάζεται, επιτακτικά πλέον, να αλλάξει προσανατολισμό και να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου όχι απλώς «επιβιώνεις», αλλά αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.
 
2.Θα μπορούσε δηλαδή να πει κάποιος σήμερα με σιγουριά ότι θα είστε υποψήφιος για το Δήμο; Έχετε ήδη έρθει σε επαφή με ανθρώπους που θα σας στηρίξουν; 
Εδώ και καιρό, με μια ομάδα κυρίως νέων ανθρώπων, συμμετέχω σε μια παραγωγική συζήτηση για τις προοπτικές ενός διαφορετικού αυτοδιοικητικού εγχειρήματος.
Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να σας επιβεβαιώσω  το ενδιαφέρον μου για το Δήμο. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, σύντομα θα συγκροτηθεί μια πολυσυλλεκτική δημοτική κίνηση με ένα και μόνο στόχο: την πραγματική αλλαγή στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου.
 Δεν σκοπεύουμε απλώς να δηλώσουμε «παρών» στις εξελίξεις. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο με την κοινωνία για τα μεγάλα θέματα της πόλης. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, επιθυμώντας να αξιολογηθούμε με βάση αυτήν από τους δημότες.
 
3.Σκοπεύετε να ζητήσετε τη στήριξη κομμάτων;
 Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι κι όχι τα κόμματα. Το σημαντικό για εμάς είναι να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των δημοτών κι όχι των μηχανισμών. Έτσι ξεκινήσαμε κι έτσι θα προχωρήσουμε.
 Φυσικά, σεβόμαστε απόλυτα το ρόλο των κομμάτων και των ιδεολογιών στο δημόσιο βίο και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πολιτική αλληλεπίδραση. Ενδεχομένως να ήταν λοιπόν χρήσιμη και για την πόλη, μια προγραμματική σύγκλιση κάποιων κομμάτων σε μια αμιγώς αυτοδιοικητική ατζέντα, όπως θα είναι η δική μας αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τα ίδια τα κόμματα.
 
4.Εννοείτε δηλαδή μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση;
Απολύτως. Η πολυσυλλεκτικότητα κι οι διαφορετικές αφετηρίες είναι πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτή είναι η περιουσία της κίνησης που χτίζουμε. Η αυτοδιοίκηση εκ των πραγμάτων δημιουργεί πεδία συναίνεσης, συνεργασίας και συνεννόησης με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.
Ήταν εξάλλου και παραμένει πάγιο το αίτημα της κοινωνίας για απαγκίστρωση απ’ τα κόμματα. Σήμερα οι συνθήκες το επιτρέπουν. Δίνουν μια ευκαιρία. Το Ηράκλειο στους Ηρακλειώτες λοιπόν κι όχι στα κόμματα.

5.Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο μιας δημοτικής αρχής στην ανακούφιση των πληττόμενων από την κρίση πολιτών; Έχετε κάποιο σχετικό σχέδιο στο μυαλό σας;
Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από μεγάλα λόγια καθώς όλοι γνωρίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα. Οι πολίτες που πλήττονται απ’ την κρίση, θέλουν κυρίως να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι κάποιος προσπαθεί γι” αυτούς με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Το κεντρικό κράτος έχει αποτύχει στο επίπεδο αυτό. Με τη δεδομένη κατάσταση μέρος της κοινωνικής πολιτικής μοιραία μεταφέρεται στους Δήμους. Οι Δήμοι πλέον θα κληθούν να σχηματίσουν το κοινωνικό δίχτυ προστασίας κι επανένταξης, διότι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες του κόσμου.
Σήμερα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης με καινοτόμες ιδέες. Αυτό μπορεί να αφορά είτε σε μια διαφορετική λογική στη λειτουργία των παιδικών σταθμών ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερα παιδιά μέχρι μια καλύτερη διασπορά των κοινωνικών δομών για μια πιο διεισδυτική αλληλεπίδραση με την κοινότητα και μια πιο συντονισμένη δράση.
Βλέπουμε, όμως, ότι μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα ανέκυψε κι ένα θετικό στοιχείο το οποίο παραμένει σχεδόν αναξιοποίητο. Είναι η θέληση των συμπολιτών μας να βοηθήσουν.
Ήδη λοιπόν από τώρα, πρώτο μας μέλημα είναι η καταγραφή του συνόλου των σχετικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη,  είτε από τις κρατικές δομές είτε από την κοινωνία των πολιτών, από εθελοντές, την Εκκλησία ή από εταιρίες που στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης επιθυμούν να προσφέρουν ενώ παράλληλα αναζητούμε καλές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη ώστε να γίνουμε πολύ συγκεκριμένοι ως προς τις πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης που ρεαλιστικά ένας δήμος μπορεί να εφαρμόσει.
 Η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας πολιτικής της επόμενης πενταετίας
.

6.Σε τι θεωρείτε ότι υστερεί σημαντικά το Ηράκλειο;

Κάποιοι θα σας πουν ότι υστερούμε σε υποδομές ή σε υπηρεσίες και διάφορα παρόμοια. Αν το πούμε μεμονωμένα αυτό, τότε δεν βγάζει νόημα.
Αν δούμε τη γενική εικόνα, θα συμφωνήσετε ότι το αληθινό πρόβλημα του Ηρακλείου είναι ότι στερείται «χαρακτήρα», ότι δεν έχει βρει ακόμη ταυτότητα. Δεν έχουμε καταλήξει, ίσως και δεν έχουμε καν συζητήσει για το τι Ηράκλειο θέλουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και που επιδιώκουμε να πάμε. Λείπουν οι σταθερές και οι συμφωνημένοι μεγάλοι στόχοι που θα δημιουργούσαν την αίσθηση ενός συλλογικού προσανατολισμού. Δεν έχουμε θεσμοθετήσει τα πολιτισμικά, τα κοινωνικά κι εθιμικά ορόσημα της πόλης προκειμένου να τα εντάξουμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική.
Πράγματα μπορεί να γίνονται ή να έγιναν στο παρελθόν, όμως είναι όλα αποσπασματικά και ξεκομμένα. Απουσιάζει το νήμα που τα ενώνει όλα αυτά, λείπει μια πυξίδα.

7. Θεωρείτε ότι αυτό που περιγράφετε δεν γίνεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο; Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις που εντοπίζετε την έλλειψη ταυτότητας και σχεδίου.

Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του λιμανιού. Δεν υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος  να βρίσκονται εξ ορισμού σε κόντρα ο Δήμος με το Λιμάνι. Έχει αντίκτυπο σε όλους, δείχνει ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Απορρίψαμε τις προτάσεις για ανάπτυξη της περιοχής, απορρίψαμε και τη Μαρίνα και τώρα επιδιώκουμε να τη χωροθετήσουμε εκτός αστικού ιστού δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο. Μ’ αυτά τα λάθη χάσαμε ευκαιρίες και χρόνο. Αν όντως θέλουμε περισσότερους επισκέπτες και καλύτερους τουρίστες πρέπει να συμφωνήσουμε στην κατασκευή και την αναβάθμιση αυτών των έργων.
Επίσης πώς να αποκτήσει ταυτότητα η πόλη, όταν για παράδειγμα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παραπάνω από 250 πολιτιστικές εκδηλώσεις, κι άλλα τόσα «πανηγύρια» και δεν υπάρχει ένα εμβληματικό πολιτιστικό γεγονός. Εσωστρέφεια ακόμη κι εκεί. Θα μπορούσαμε αντί για τόσες εκδηλώσεις, να κάναμε 150 συν μία, αλλά αυτή η μία να είναι ένα φεστιβάλ εμβέλειας, με αναγνώριση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Δείτε τώρα επίσης πως φιλονικούν ορισμένοι με το Ηράκλειο, γύρω απ’ το Θεοτοκόπουλο. Αυτό συμβαίνει γιατί διαχρονικά το επιτρέψαμε. Διότι εδώ και χρόνια κάναμε ελάχιστα για να «συναντήσουμε» εμείς οι Ηρακλειώτες στην πόλη μας το Θεοτοκόπουλο ή τον Καζαντζάκη ή τον Ελύτη κι όλα τα άξια και οικουμενικά τέκνα της πόλης. Αποτέλεσμα αυτό το πολιτιστικό κεφάλαιο να αμφισβητείται ή σε ορισμένες περιπτώσεις να δανείζεται.. Δεν ξέρω αν συνεχίσουμε έτσι τι θα μείνει στο τέλος για το Ηράκλειο. Συμβαίνει όμως γιατί δεν θέτουμε ως στόχο να χτίσουμε μια ταυτότητα που να συμπεριλαμβάνει αυτά τα στοιχεία, απ’ τον πολιτισμό και την ιστορία μέχρι τις υποδομές