Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Βοήθεια στο Σπίτι: Σήμερα στη Βουλή η Τροπολογία – Οι τελικές λεπτομέρειές της

11/12/2018

Στη Βουλή φθάνει η Τροπολογία για την Προκήρυξη μόνιμων θέσεων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής που περιλαμβάνει όλες τις “τελικές λεπτομέρειες” της νομοθετικής παρέμβασης.  Δημοσίευμα που κοινοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεχόμενος σειρά επικριτικών σχολίων, στην κατεύθυνση ότι η Προκήρυξη δεν διασφαλίζει τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια εργαζομένους στο Πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, ορισμένα ενδεικτικά σχόλια:

- «τέλος στην ομηρία, με απόλυση»,

- «Η “βοήθεια στο σπίτι" μόνιμη.... Οι εργαζόμενοι στον αέρα...»

- «2 έως 17 συναπτά χρόνια εργασίας με συνεχιζόμενες συμβάσεις, με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας τόσο σε θεσμικό, όσο και σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, εισαγωγή με ΑΣΕΠ, ατελείωτοι μήνες απλήρωτοι, παραγόμενο κοινωνικό έργο με επιστημονική βάση και αξιολόγηση από τους ίδιους εργαζόμενους, να βρισκόμαστε ξανά υπό το κράτος μιας αμφιλεγόμενης προκήρυξης, χωρίς καμία πραγματική κατοχύρωση!!!! Δεν στήνεται έτσι το κοινωνικό κράτος!!!».

 

Ακολουθεί το δημοσίευμα  :

 

Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη 3.200 μόνιμων θέσεων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω του ΑΣΕΠ, βάζοντας οριστικό τέλος στην εργασιακή ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων και καθιστώντας το πρόγραμμα μόνιμο κοινωνικό θεσμό του κράτους.

 

Οι τελικές λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα µε πληροφορίες, στην τροπολογία θα προβλέπεται ρητά ότι η ειδική εμπειρία των εργαζομένων στο πρόγραμμα θα δίνει ενισχυμένη μοριοδότηση, αλλά θα προτάσσεται και έναντι της εντοπιότητας.

 

Στο πρόγραμμα εργάζονται αυτήν τη στιγμή περίπου 3.000 συμβασιούχοι, προσφέροντας υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους. Σύμφωνα µε πληροφορίες, µε την προτεινόμενη ρύθμιση :

 

- Αναγνωρίζεται θεσμικά η κοινωνική σπουδαιότητα της παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τρόπο μόνιμο πλέον και διαρκή και δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν αυτές οι υπηρεσίες στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, που συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα – ορισμένες µε αφετηρία το μακρινό 2003.

 

- Προβλέπονται οι διαδικασίες σύστασης οργανικών θέσεων στους δήμους, ενώ προβλέπεται ρητά η ανάληψη του κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

- Στη ρύθμιση υπάγονται, κατ’ αρχάς, οι δήμοι που συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα, εντάχθηκαν στη σύμβαση που συνήφθη με την ΕΕΤΑΑ το έτος 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις λήγουν στις 31/12/2019.

 

- Συστήνονται στους δήμους οργανικές θέσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προς τον αριθμό, τις κατηγορίες και τους κλάδους. Ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 7%, που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες (ν. 2643/1998).

 

- Με δεδομένη την ιδιαίτερη φύση και το αντικείμενο των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή κατ’ οίκον νοσηλείας ηλικιωμένων, ανασφάλιστων, ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμων πολιτών, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση 17 μονάδων ανά μήνα για έως και 7 έτη (84 μήνες). Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εργαζόμενοι µε εμπειρία έως και 15 ετών.

 

- Η ειδική εμπειρία θεωρείται σημαντική καθώς αφορά υπηρεσίες που παρέχονται μέσα στα σπίτια των ωφελουμένων, και μάλιστα προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν αίτηση διορισμού.

Όμως, όσοι διοριστούν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν στις θέσεις διορισμού τους επί τουλάχιστον δέκα (10) έτη, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, απόσπασης ή μετάταξης.

 

- Προβλέπεται ότι μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις μόνιμες θέσεις που θα συσταθούν οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι από όσους θα περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες.

Μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων, οι παραταθείσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τους οικείους ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα αυτών, αφού οι συγκεκριμένες οργανικές, πλέον, ανάγκες θα καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό.

 

- Η δαπάνη της μισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες οργανικές θέσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους.

 

Για το έτος 2019 προβλέπεται μεταβατική διάταξη κάλυψης της δαπάνης βάσει του νόμου 4483/2017, όπου γίνεται λόγος για κονδύλι 60 εκατ. ευρώ τροφοδοτούμενο από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012.

 

Υπενθυμίζεται ότι τους μόνιμους διορισμούς για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στο «Έθνος της Κυριακής», «η δέσμευση η δική μας και του πρωθυπουργού γίνεται πράξη, βάζοντας οριστικό τέλος στην ομηρεία και στην αέναη ανακύκλωση χιλιάδων συμβασιούχων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες γίνεται πλέον μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς προχωράμε στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού, καλύπτοντας τις επιτακτικές ανάγκες των ΟΤΑ και αποκαθιστώντας τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων, τις οποίες δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».