Τρι, 17 Σεπ 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

ΑΣΕΠ για 3Κ: Ολοκληρώθηκε η β’ φάση ελέγχου - Αλλαγές 50-60 τοις εκατό - Εγγυήσεις και καμία έκπτωση

22/1/2019

Στη Βουλή παρευρέθη και τοποθετήθηκε χθες, 21η Ιανουαρίου 2019, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που έχει κατατεθεί προς ψήφιση.

 

Ο κ. Ι. Καραβοκύρης, επιπλέον των θέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής επί του νομοσχεδίου, προέβη σε μια σημαντική αναφορά για την περιβόητη Προκήρυξη 3Κ, προκειμένου να απαντήσει στον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Ν. Τράκα, που είχε προηγηθεί και είχε αναφερθεί σε “υπερβολική καθυστέρηση”.

 

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Υπεραμύνθηκε του έργου της Αρχής, επισημαίνοντας ότι προσπαθούν με τις εγγυήσεις που γνωρίζουν. “Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κάνουμε την παραμικρή έκπτωση”, διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί και η β’ φάση του ελέγχου, ενώ προδιέγραψε την εικόνα για το ποσοστό στο οποίο αναμένεται να κινηθούν οι αλλαγές επί των Προσωρινών Πινάκων,αποκαλύπτοντας ότι κυμαίνεται σε επίπεδο 50-60%.

Εξήγησε, πάντως, ότι οι αλλαγές σε αυτά τα ποσοστάδεν σημαίνει ότι 60% των προσωρινών επιτυχόντων θα βρεθούν εκτός, μπορεί να βρεθούν σε χαμηλότερη, μεταγενέστερη θέση κατάταξης στους Οριστικούς Πίνακες.

 

OAIRETOSπαρουσιάζει το απόσπασμα με την πλήρη τοποθέτηση του κ. Καραβοκύρη, από τα επίσημα Πρακτικά της κοινοβουλευτικής Επιτροπής:

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ (Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)):

(...) Τέλος, θα ήθελα να πω, επειδή ο Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ έκανε μια αναφορά για αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΑΣΕΠ σε κάποια προκήρυξη, προφανώς υπονοεί την 3Κ, με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να πω, επειδή αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και σε διάφορα έντυπα, αυτή η προκήρυξη ήταν η μεγαλύτερη προκήρυξη που έχει γίνει από συστάσεως ελληνικού κράτους. Είχε 130.000 υποψήφιους και δεν ξέρω  πόσες αιτήσεις προτιμήσεως είχε βάλει ο καθένας. Όλος αυτός ο κόσμος ήρθε χωρίς τα δικαιολογητικά, όπως πράγματι και εδώ προβλέπει η διάταξη και για αυτό είπαμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Τι συνέβη; Συνέβη ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός λόγω του ό,τι ήταν άνθρωποι υποχρεωτικής ή και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έστειλαν δικαιολογητικά ή πίστευαν ότι έχουν κάποια προσόντα τα οποία δεν είχαν, με αποτέλεσμα στον έλεγχο των δικαιολογητικών να διαπιστώσουμε, ενώ πρώτα είχαμε μια απόκλιση των προσωρινών αποτελεσμάτων από τα οριστικά στο επίπεδο 10%-15%, εκεί να είχαμε 50%-60%. Τέτοια ποσοστά, με αποτέλεσμα να χρειαζόμασταν να προχωρήσουμε, ώστε να γίνει η αναπλήρωση αυτών των ανθρώπων είτε με το να φύγουν τελείως είτε και να πάνε σε θέση μεταγενέστερη.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ήδη συνεχίζουμε και θα ήθελα να απαντήσω και στον κύριο τον  προλαλήσαντα, ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Εμείς προσπαθούμε και προσπαθούμε με τις εγγυήσεις που γνωρίζουμε, αλλά όμως δεν θέλουμε να μπουν και άνθρωποι χωρίς προσόντα ή χωρίς δικαιολογητικά στο όνομα της όποιας ταχύτητας σε κάποια θέση. (...)

“ (...) ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ (Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.):  Κύριε Κατσώτη, η 3Κ πράγματι ήταν μια προκήρυξη, η οποία ήταν ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους για τα δεδομένα του ΑΣΕΠ. Κάναμε μια προσπάθεια, διότι εμείς πιστεύουμε, ότι έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει.  Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει και τη δεύτερη φάση του ελέγχου, διότι στην πρώτη φάση, όπως προ είπα στην αρχή, ενώ παλαιότερα είχαμε ένα ποσοστό 10% με 15% αποκλίσεων, εδώ βρήκαμε πιο μεγάλο. Ο λόγος ήταν ότι έφεραν τα δικαιολογητικά, τα οποία θα ελέγχονταν στη συνέχεια και πράγματι βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανακριβών δικαιολογητικών και προχωρήσαμε.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει αν ανατραπούν, κάποιοι οπωσδήποτε θα ανατραπούν, αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να μην χάσουν τη θέση τους και να πάνε σε μια κλίμακα πιο κάτω διότι μπορεί να τους λείπει ένα δικαιολογητικό, δηλαδή από αυτούς που με τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής, για αυτό και εμείς δεν βιαζόμαστε, αλλά θέλουμε με εγγυήσεις, για να μην αδικηθεί κανένας πολίτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ): Κύριε Πρόεδρε, είπα από την μοριοδότηση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ήδη εργαζόμενους συμβασιούχους για πολλά χρόνια, αν έχετε με βάση τα στοιχεία, πόσοι από αυτούς αποκλείονται.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ (Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.):  Κύριε Κατσώτη, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και όταν θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κάνουμε την παραμικρή έκπτωση.”.

 

Μπορείτε να δείτε και το videoτης εν λόγω Συνεδρίασης ΕΔΩ .