Κυρ, 16 Ιουν 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

ΑΔΕΔΥ κατά Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης για “αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις”

4/1/2019

Δριμεία Ανακοίνωση εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφορικά με το σχέδιο νόμου που η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

 

Το Ν/Σ ακόμηδεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, παρά το ότι υπεβλήθη σε διαβούλευση εξπρές (μόλις 3,5 εργάσιμων ημερών) και ενώ η κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου την 12η Δεκεμβρίου είχε αναφερθεί σε κατάθεσή του “πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή” .

Υπενθυμίζεται ότι –όπως έχει παρουσιάσει ο AIRETOS – με τις διατάξεις του,το Υπουργείο πολλαπλασιάζεται, με τη δημιουργία μίας επιπλέον (3ης) Γραμματείας στην οποία θα υπάγονται 9 οργανικές μονάδες, δηλαδή 9 θέσεις υπηρεσιακών προϊσταμένων.

 

Χθες, η ΑΔΕΔΥ, στην Ανακοίνωσή της, αναφέρεται «στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να κρατάει και με αυτό το Ν/Σστην επικαιρότητα το ζήτημα των προσλήψεων χωρίς να πραγματοποιούνται προσλήψεις».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «ενώ τροποποιεί το νόμο Βερναρδάκη για την αξιολόγηση σε επιμέρους ζητήματα,αφήνει ανέπαφη την τιμωρητική, “απεργοσπαστική” τροπολογία Γεροβασίλη»(οAIRETOSέχει κωδικοποιήσει όλες τις αλλαγές στην αξιολόγηση ΕΔΩ ).

Ιδίως, όμως, η ΑΔΕΔΥ κατακεραυνώνει το άρθρο του Ν/Σ που αφορά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.  Κάνοντας λόγο για “αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις”, ζητά την απόσυρσή του και καταγγέλλει πως η Κυβέρνηση «προσπαθεί να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο “ανεξάρτητης” λειτουργίας» των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

 

Ακολουθεί η πλήρης Ανακοίνωση:

 

Όχι στον περιορισμό των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας  των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

 

Αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

 

Συγκεκριμένα με το άρθρο 30, που τροποποιεί το άρθρο 162 του ν. 3528/2007, που αναφέρεται στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων οδηγούνται τα αιρετά μέλη – εκπρόσωποι των εργαζομένων σε υποβαθμισμένο ρόλο, αφού απαιτεί για να εκδοθεί μία απόφαση, η απόφαση να έχει ψηφιστεί και από τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Για το σκοπό αυτό στα οριζόμενα στο άρθρο 162 του ν. 3528/2007 «Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών» προσθέτει τη φράση «στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος».

 

Με τη ρύθμιση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων, με τις οποίες αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας για τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτά υποχρεωτικά κινούνται πάνω σε ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θέλουν να κλείσουν κάθε χαραμάδα αντίδρασης, αντίθεσης, διαφορετικής άποψης.

 

Με τη ρύθμιση αυτή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρχουν μέλη 2 ταχυτήτων, μέλη με διαφορετικά δικαιώματα, όπου τα αιρετά μέλη θα έχουν μειωμένα, περιορισμένα δικαιώματα.

Αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και με τη συμμετοχή τρίτου αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος), αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η διαφάνεια και η λογοδοσία στη λειτουργία τους, η κυβέρνηση αφαιρεί με κάθε τρόπο τη δυνατότητά τους να «ανατρέπουν» αντεργατικές εισηγήσεις – αποφάσεις της διοίκησης, προσπαθεί να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο «ανεξάρτητης» λειτουργίας τους.

 

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατάει και με αυτό το Σχέδιο Νόμου στην επικαιρότητα το ζήτημα των προσλήψεωνχωρίς να πραγματοποιούνται προσλήψεις, καθώς και ότι ενώ τροποποιεί το νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για την αξιολόγηση σε επιμέρους ζητήματα, αφήνει ανέπαφη την τιμωρητική, «απεργοσπαστική» τροπολογία Γεροβασίλη.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να αποσυρθεί η προωθούμενη την τροποποίηση του άρθρου 162 του ν. 3528/2007 και να σταματήσει κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.