Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Βοήθεια στο Σπίτι: Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής

14/11/2018

Πρόταση νόμου κατέθεσε χθες στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής με μια πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι αφενός μεν να δοθούν κίνητρα για την οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγή νέου πλούτου και τη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας, αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην ζωή τους. Είναι δικαίωμά τους. Και είναι υποχρέωσή μας να το διασφαλίσουμε”, επισημαίνει σχετικά το Κίνημα Αλλαγής.

 

Από τα 40Άρθρα, που υπογράφουν όλοι οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με πρώτη την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά, δεν θα μπορούσε να λείπει το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Πρόγραμμα που ιστορικά θεμελιώθηκε από τη δημοκρατική παράταξη, αποτελώντας συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και εξελίχτηκε σε πυλώνα κοινωνικής συνοχής, διαμορφώνοντας καθοριστικά την κοινωνική πολιτική στην πατρίδα μας.

 

Το άρθρο 28, λοιπόν, περιέχεισυγκεκριμένεςδιατάξεις για την αναβάθμισή του.

Σε αυτό προβλέπονται τα εξής:

1. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί την υπηρεσία παροχής συστηματικής κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, οικονομικά αδύναμους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

2. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» στο σύνολό της με όλες τις δομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, εντάσσεται στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων ή στις κοινωνικές υπηρεσίες τους.

3. Στο οργανογράμματα των Δήμων ή των κοινωφελών επιχειρήσεων εντάσσονται όλες οι αναγκαίες ειδικότητες και θέσεις εργασίας, επιπλέον των ήδη εργαζομένων που εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις, προκειμένου να προκηρυχθεί η κάλυψή τους.

4. Οι πόροι για την λειτουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» καταβάλλονται στους Δήμους  ή στις κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με την 2η  παράγραφο του άρθρου 64 του ν.4277/2014 (Α΄ 156).

5. Το Υπουργείο Εργασίας ορίζει και στελεχώνει τη διοικητική μονάδα προκειμένου να υποστηρίζει και να αξιολογεί την λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη διαρκή βελτίωσή του.

6. Με απόφαση των Υπουργών,  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών ύστερα από  γνώμη της ΚΕΔΕ συντάσσεται Κανονισμός για την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα κριτήρια ένταξης όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη κοινωνική, νοσηλευτική, ιατρική φροντίδα και οικιακή βοήθεια σε άτομα που την έχουν ανάγκη είτε ζουν μόνα είτε συνοικούν με άλλους που δεν δύναται να τους τις προσφέρουν. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

 

HΑιτιολογική Έκθεση αναφέρει ότι“η εφαρμογή του άρθρου αυτού δεν προκαλεί πρόσθετες δαπάνες, αφού οι πόροι για την λειτουργία της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» προβλέπονται και καταβάλλονται ήδη στους Δήμους ή στις κοινωφελείς επιχειρήσεις τους για τη λειτουργία του υφιστάμενου προγράμματος, σύμφωνα με την 2η παράγραφο του άρθρου 64 του ν.4277/2014”.

 

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μόνη αυτοδιοικητική πρόταση της νομοθετικής παρέμβασης του Κινήματος Αλλαγής.Στις φορολογικές ρυθμίσεις του Άρθρου 2, εντοπίζεται στην παρ.2 διάταξη πως “από 1.1.2019 ο φόρος διαμονής που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 του ν.4389/2016 (Α΄ 94) αποδίδεται στους ΟΤΑ Α’Βαθμού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζεται η διαδικασία απόδοσης του”.

 

Μπορείτε να δείτε το ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών του Κινήματος Αλλαγής, στην Αιτιολογική Έκθεση και στην Πρόταση Νόμου.