Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

“Υπηρεσιακός Γραμματέας” σε κάθε Υπουργείο – Τι αλλάζει για τους Γενικούς Διευθυντές

23/7/2019
Σημαντικές ανατροπές αναμένονται άμεσα στη Δημόσια Διοίκηση και συγκεκριμένα στη λειτουργία των Υπουργείων, σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που αναπτύχθηκαν στη Βουλή.

 

Η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, Γ. Γεραπετρίτη, επανήλθε σε όσα ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την πρώτη ημέρα της κοινοβουλευτικής συζήτησης, όταν ο Κ. Μητσοτάκης είχε σκιαγραφήσει τις δύο βασικές αλλαγές ως εξής:

1)  «Εμπιστευόμαστε τη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε Υπουργείο. Θα είναι δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικά, θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του κάθε Υπουργείου»

2) «Προχωράμε στην πραγματική αποκομματικοποίηση που κανείς δεν τόλμησε έως σήμερα, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει: στους Γενικούς Διευθυντές, τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους»

 

Ο Υπουργός Επικρατείας λοιπόν, χθες αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις δύο ανωτέρω παραμέτρους.

Μεταξύ άλλων, ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4369/2016 για την επιλογή των Διοικητικών κλπ Γραμματέων άμεσα θα τροποποιηθεί με νέα ρύθμιση

Εστίασε μάλιστα στο σημείο της επιλογής του ν.4369, που ήθελε να προτείνονται τελικώς τρεις στον Υπουργό και εκείνος να επιλέγει όποιον του αρέσει από τους τρεις. 

Σημείο που ο AIRETOS έχει επανειλημμένως και με έμφαση αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλεισθένη επέκτεινε την εφαρμογή του και στους ...“Επόπτες ΟΤΑ” 

 

Ας δούμε πως ακριβώς περιέγραψε τις επικείμενες ανατροπές στα Υπουργεία ο Υπουργός Επικρατείας:

 

«  Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, άκουσα με περίσκεψη τα όσα ειπώθηκαν από την Αντιπολίτευση, σχετικά με την επιχείρηση πολιτικοποίησης και κομματικοποίησης της Διοίκησης. Με κάθε σεβασμό θα μου επιτρέψετε να πω ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Και αυτό επιφυλάσσομαι να το καταδείξω με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.

Ζήτημα πρώτο. Ετέθη το θέμα για τη φερόμενη κατάργηση των Υπηρεσιακών Γενικών Γραμματέων.

Ο ν.4369/2016, νόμο τον οποίο έφερε η προηγούμενη διακυβέρνηση, προέβλεπε μία διαδικασία, η οποία ουσιαστικά έφερε το ΑΣΕΠ να προτείνει τρεις υποψηφίους και εν τέλει ο Υπουργός να επιλέγει τον Γενικό Γραμματέα.

Ποια ήταν η τύχη αυτής της διαδικασίας; Για τρία χρόνια διορίστηκε ένας και μόνο Γενικός Γραμματέας. Ποιος ήταν αυτός ο Γενικός Γραμματέας; Εκείνος ο οποίος κατείχε προηγουμένως τη θέση ως διορισμένος Γενικός Γραμματέας.

Ένα σύστημα το οποίο απέτυχε.

 

Αντ’ αυτού, το Επιτελικό Κράτος θα φέρει μία νέα ρύθμιση, στην οποία εισάγεται ένας ενιαίος βαθμός Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, δηλαδή Γραμματέα προερχόμενου από την ίδια τη Διοίκηση, δημοσίου υπαλλήλου καριέρας, ο οποίος θα έχει συνολικά όλη τη Διοίκηση, την οικονομία και τον συντονισμό και θα προέρχεται με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, διαδικασίες εξέλιξης που προβλέπονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια με αμερόληπτη διαδικασία και βεβαίως θα υπόκειται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Πρόκειται για μια πλήρη αποπολιτικοποίηση και αυτό –θα μου επιτρέψετε να πω ότι- κατά την ταπεινή μου άποψη συνιστά τη μεγαλύτερη καινοτομία, η οποία θα έρθει στην ελληνική δημόσια ζωή, καθώς μεταφέρεται μία κρίσιμη μάζα διοικητικής ύλης από την πολιτική ηγεσία στην υπηρεσιακή διοίκηση.

Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει ως εξής.

Όλες, καταρχήν, οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα, οι οποίες μέχρι σήμερα έφταναν στο επίπεδο του Υπουργού ή του Υφυπουργού, πλέον θα εκδίδονται κατά κανόνα στο επίπεδο της Διοίκησης.

Δηλαδή, ο Γενικός Διευθυντής, ο προερχόμενος από τη Διοίκηση, εκείνος ο οποίος θα εκφράζει τη συνέχεια της Διοίκησης και δεν θα υπόκειται σε αλλαγές από κάθε πολιτική συνθήκη, αυτός θα είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίζει τελικά, με τη δική του υπογραφή, την έκδοση της πράξης.

Φανταστείτε τι οικονομία σημαίνει αυτό από την άποψη της γραφειοκρατίας και του χρόνου που θα απαιτηθεί. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την υπηρεσιακή διοίκηση. Εμπιστευόμαστε τη δημοσιοϋπαλληλία. (...) ».

 

Να σημειωθεί ότι στις δύο ανωτέρω μεταβολές αναφέρθηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός χθες, στην τελική ομιλία με την οποία έκλεισε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, παραπέμποντας και αυτός για περισσότερες λεπτομέρειες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί Επιτελικού Κράτους.

 

Εν αναμονή λοιπόν του πρώτου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, όπου όλα τα ανωτέρω αναμένεται να λάβουν τη μορφή συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων.