Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

“Να σέβεστε”–Μια άλλη προσέγγιση της μονομαχίας Σκουρλέτη–Πατούλη (Video)

10/7/2018

Οι τεκμηριωμένες θέσεις των Αιρετών για συγκεκριμένες συνέπειες του Κλεισθένη1 σκεπάστηκαν χθες κάτω από τον επικοινωνιακό θόρυβο που προκάλεσε η “κοκορομαχία”Υπουργού Εσωτερικών-Προέδρου ΚΕΔΕ εντός του Κοινοβουλίου.  Μια “μονομαχία” όπου αμφότεροι υπερέβησαν το μέτρο που επιτάσσει ο θεσμικός τους ρόλος.  Παρακολουθώντας όμως σε λεπτομέρεια την εξέλιξη του επεισοδίου, προκύπτει ότι η εκκίνηση, που προδιέγραψε τη συνέχεια, δεν έγινε τυχαία, αλλά από μια επιλογή του Υπουργού.

 

Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκονταν σε Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής που είχε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο: να εξεταστεί ένα Ν/Σ, ο Κλεισθένης1.Στην ακρόαση φορέων, κύριος στόχος είναι η ενημέρωση των βουλευτών για τις θέσεις των φορέων επί του Ν/Σ.

Ενώ λοιπόν το Ν/Σ περιελάμβανε 255 άρθρα σε 379 σελίδες, αφού υπεβλήθησαν ερωτήσεις από τους βουλευτές προς τους Φορείς, ήρθε η στιγμή να υποβάλει ερώτηση ο Υπουργός.

 

Ο Π. Σκουρλέτης, κάνοντας μια εκτενή εισαγωγή, ρώτησε την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, όχι τη θέση τους επί συγκεκριμένου κεφαλαίου/άρθρου/μεταρρυθμιστικής τομής του Ν/Σ, αλλά το εξής:

“ (…) Θα ήθελα να μου πείτε ευθαρσώς απέναντι στην κατατεθειμένη προγραμματική θέση της Αντιπολίτευσης, όπου ζητάει να γυρίσουμε επί τω  δυσμενέστερω αυτή τη σχέση πρόσληψης και αποχωρήσεων στο 1 προς 5, πως τοποθετείστε εσείς ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ως προς της ΚΕΔΕ;  Θέλουμε να γυρίσουμε στο 1 προς 5, από το 1 προς 3 που ισχύει τώρα, και το 1 προς 1 που θα είναι του χρόνου και άρα να διαιωνιστεί η υποστελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση;  Σε αυτό, εν πάση περιπτώσει, ό,τι και δεσμεύσεις να’ χει ο καθένας, εάν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης πρέπει ευθαρσώς να απαντήσει.  Πώς τοποθετείστε σε αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 1 προς 5να ξαναγυρίσουμε;”.

Ο Υπουργός έδειξε δηλαδή να στοχεύει στην απομάκρυνση της συζήτησης από την ανάδειξη συγκεκριμένης διάταξης του Κλεισθένη1, που θα είχε ευκαιρία να προβάλει και μάλισταlivestreamingσε όλη τη Χώρα.

 

Ο Γ. Πατούλης, αφού ρωτήθηκε για ζήτημα προσλήψεων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας και την 3Κ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Υπουργό.  “Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις, επιτέλους κάντε τις” είπε αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού της Τ.Α., ενώ τον κατηγόρησε ότι είναι “φειδωλός στο 1 προς 1”.

Ο Υπουργός -ενώ ο Γ. Πατούλης συνέχιζε να επαναλαμβάνει την ανάγκη στελέχωσης των ΟΤΑ χωρίς γραφειοκρατικές παρεμβάσεις του Κεντρικού Κράτους- επιχείρησε να απομακρύνει και από αυτό το θέμα τη συζήτηση, σε τελείως άλλη κατεύθυνση αυτή τη φορά, όπως και τα κατάφερε

Ξεκίνησε να φωνάζει για το πόσο κοστίζει η προσπάθεια που καταβάλλει η ΚΕΔΕνα ενημερώσει τους δημότες σε όλη τη Χώρα για το περιεχόμενο τουΝ/Σ.  Κάπου εκεί η συζήτηση εκτροχιάσθηκε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και εσείς την εξέλιξη του επεισοδίου, από την υποβολή της Ερώτησηςγια το εάν η ΚΕΔΕ συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έως την ολοκλήρωσή του, ΕΔΩ  (2:08:20 έως 2:34:50)

 

Στον πανικό κραυγών που μεσολάβησαν, σημειώνουμε ότι εντύπωση έκανε η φράση “Να σέβεστε. Δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου εδώ πέρα, είναι η Βουλή των Ελλήνων, σεβασμό λοιπόν, σεβασμό”, που φώναζε ο Π. Σκουρλέτης.  Σύγκριση Δημοτικού Συμβουλίου-Βουλής, με υποτιμητικό τόνο για το 1ο, που δεν θυμόμαστε να έχει εκφραστεί ξανά από Υπουργό αρμόδιο για την τοπική δημοκρατία. 

 

Ενημερωτικώς, σημειώνεται ότι οι δράσεις της ΚΕΔΕ καλύπτονται ιδίως από χρηματοδότηση εκ των Κ.Α.Π. των Δήμων που, βάσει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και ρητών νομικών προϋποθέσεων,αποδίδονται μέσω Υπουργείου Εσωτερικών.

Μόλις την 4η Ιουλίου2018 άλλωστε, ακριβώς δηλαδή την ημέρα που κατετέθη ο Κλεισθένης1 στη Βουλή, δημοσιεύθηκε η πιο πρόσφατη Απόφαση του Π. Σκουρλέτη περί απόδοσης 2.000.000,00 ευρώ στην ΚΕΔΕ.

Το περιεχόμενο, τα όρια και η θεσμική διαδικασία άσκησης της εποπτείας του αρμόδιου Υπουργού επί της δράσης της, καθορίζεται ρητώς στις ισχύουσες διατάξεις και, όσο γνωρίζουμε, δεν εκτείνεται σε έλεγχο σκοπιμότητας.