Σαβ, 27 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

“Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” – Ποιους ΟΤΑ αφορά

20/6/2018

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε χθες το απόγευμα ο Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας το “Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης”. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σ. Φάμελλος, πρόκειται για έναν ειδικό Λογαριασμόγια τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από μέρος των εσόδων της Χώρας από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για την περίοδο 2018-2020, το ποσό που θα διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου Λογαριασμού ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος (συνολικά 60 εκατομμύρια).

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 10η Ιουλίου, ενώ για τα έτη 2019 και 2020 η διαβούλευση θα επαναληφθεί, με βάση αναθεωρημένα αναπτυξιακά σχέδια και οδικούς χάρτες “που εκπονούνται αυτή την περίοδο από την Αυτοδιοίκηση”.

 

Ειδικότερα, ο Σ. Φάμελλος αναφέρει ότι η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή πορεία προς την “οικονομία χαμηλού άνθρακα” επιβάλλεται από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί σε φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών για το 2030, ενώ οι στόχοι αυτοί αναμένεται ότι θα είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι για το 2050.

Ωστόσο, η προσπάθεια για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να πλήξει και να τροποποιήσει την οικονομία, την απασχόληση και τον κοινωνικό ιστό σε περιοχές όπου η τοπική οικονομία βασίζεται (σχεδόν) αποκλειστικά στον άνθρακα (εξορυκτική δραστηριότητα, ηλεκτροπαραγωγή), γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον ευρύτατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας) και ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Με στόχο την αναπτυξιακή στήριξη των περιοχών, η Πολιτεία προτίθεται να ιδρύσει τον εν λόγω Λογαριασμό, τα χρήματα του οποίου θα διατεθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και έργων. Τα ειδικά κριτήρια για οποιαδήποτε δράση/έργο που θα χρηματοδοτηθεί είναι τα ακόλουθα:

1)      Συμβατότητα με τον ευρύτερο αναπτυξιακό στόχο μίας δίκαιης μετάβασης, δηλ. επένδυση στη διαφοροποίηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων των περιοχών.

2)      Δημιουργία μακροπρόθεσμων θέσεων εργασίας.

3)      Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και του ενεργειακού αποτυπώματος σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

4)      Συμβατότητα με το πρότυπο της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή μείωση/μηδενισμός αποβλήτων σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και εφαρμογή «κυκλικών» ή «συμβιωτικών» λύσεων.

Τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να εξειδικεύονται περαιτέρω ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των προτεινόμενων δράσεων/έργων.  Δυνητικοί χρηματοδοτικοί άξονες που έχουν προκύψει από υφιστάμενα αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις φορέων που έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο, παρουσιάζονται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης.

 

Ο Αναπλ. Υπουργός λοιπόν καλεί όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις τους να συμβάλουν στην επίτευξη δίκαιης μετάβασης, στο πλαίσιο του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών.

 

Μπορείτε να δείτε το Κείμενο που ετέθη σε διαβούλευση και να συμμετέχετε με την υποβολή σχολίων ΕΔΩ http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2018/06/Ethniko_tameio_dikaiis_metavasis.pdf