Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

“Εξοικονομώ ΙΙ”: Στα 600 εκατ. αυξήθηκε ο π/υ – Η νέα κατανομή ανά Περιφέρεια (ΦΕΚ

25/9/2018

Με Κοινή Απόφαση Σταθάκη–Γιαννακίδη, που δημοσιεύθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2018 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 4147), τροποποιήθηκε η Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II», με σημαντικότερη αλλαγή την αύξηση του π/υ του σε 600,1 εκατ. € και, συναφώς, την αντικατάσταση της κατανομής του π/υ σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

 

Πρόκειται για τη 2η τροποποίηση, καθώς η προηγούμενη είχε λάβει χώρα τον Ιούνιο 2018.

Η ανάγκη επικαιροποίησης του Οδηγού Εφαρμογής, όπως αναγράφεται, προέκυψε με βάση τα νέα δεδομένα χρηματοδότησης μετά την αύξηση του π/υ του “Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης”.

Επιπλέον, έχει ληφθεί υπόψη το από 1/8/2018 αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για παράταση της προθεσμίας δέσμευσης του ποσού επιχορήγησης, ώστε να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων δανείου.

 

Ο AIRETOSπαρουσιάζει κατωτέρω τον νέο Πίνακα Κατανομής ανά Περιφέρεια.  

Σε αυτόν δίνεται η ενδεικτική κατανομή των 600,1 εκ. €από τους πόρους του “Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ”, που αφορά κυρίως σε χορήγηση δανείων για την υλοποίηση παρεμβάσεων και επιδότηση επιτοκίου, και του “Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης”, που αφορά επιχορήγηση κεφαλαίου για την υλοποίηση παρεμβάσεων και κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων, μελετών και συμβούλου έργου.

Η αρχική αυτή ενδεικτική κατανομή σε κάθε κατηγορία Περιφερειών μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τυχόν τροποποιήσεις στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, διαφοροποιήσεις στα συμπεράσματα της εκ των προτέρων αξιολόγησης σε νεότερες εκδόσεις αυτής, καθώς και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων του Ταμείου και των εντάξεων για το “Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης”.

 

Επισημαίνεται, τέλος, πως με την ίδια Απόφαση επέρχονται εκτενείς αντικαταστάσεις σημείων του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος, καθώς και των Παραρτημάτων του.