Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κουρουμπλής στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ:Πρέπει να αποκεντρώσουμε αποφασιστικά το Κράτος

24/10/2016
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σήμερα στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), με θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».


Ο Υπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) του 2017 θα είναι αυξημένοι σε σχέση με το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2012, φέτος, προβλέπεται να κατανεμηθούν από τους ΚΑΠ στις Περιφέρειες, πιστώσεις ύψους 28 εκ. ευρώ, για επενδυτικές δράσεις. Το ποσό, σημείωσε, είναι μικρό, αλλά ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που υπάρχει στον θεσμό.


Τόνισε ότι με εργαλείο τον διάλογο και την συνεργασία όλων, το πρόγραμμα 2014-2020, πρέπει να λειτουργήσει με στόχο την ποιότητα, ώστε οι πόροι αυτοί να είναι αναπτυξιακοί. «Να μεταφέρουμε», είπε «το βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να δούμε πώς θα μπορέσουμε να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στο συντελούμενο έγκλημα της ανεργίας»


Ο υπουργός, δήλωσε ακόμα ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο για την Επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη και για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο έχει πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Ο διάλογος, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί ακόμα και όταν το νομοσχέδιο θα είναι στη Βουλή.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού


«Κύριε Πρόεδρε της ΕΝ.Π.Ε., κι εγώ με τn σειρά μου θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για το χαμό ενός πολύ χρήσιμου συνεργάτη, ενός άξιου ανθρώπου που νομίζω ότι θα φτωχύνει την Αυτοδιοίκηση η απουσία του. Και δεν το λέω ως λόγο, αλλά το εννοώ.

Κυρίες και κύριοι, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Περιφερειάρχες, αγαπητοί εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων, αγαπητά στελέχη, εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, κυρίες και κύριοι, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σ’ ένα τέτοιο συνέδριο.

Ήρθα λοιπόν ν’ ακούσω χωρίς καμία προκατάληψη, με ανοιχτές τις πόρτες του νοητικού μου πεδίου, γιατί δε θεωρώ ότι κατέχω τη μοναδική αλήθεια ούτε ορθοτομώ το λόγο της αληθείας. Πιστεύω ως άνθρωπος ότι πάντα όταν ακούς, έχεις να κερδίσεις. Και κυρίως όταν ακούς ανθρώπους που καθημερινά κουβαλάνε στο πετσί τους την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων.

Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι οι κοκορομαχίες του δημόσιου βίου, αποτελούν πολυτέλεια και αδικούν τους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευθεί, τον καθένα, στο ρόλο που υπηρετεί. Γι’ αυτό λοιπόν η πρώτη μας επιλογή ως πολιτική ηγεσία σ’ αυτό το Υπουργείο, ήταν να καλλιεργήσουμε, να ποτίσουμε και να ανδρώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους θεσμούς με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε επαφή και σε συνεργασία.

Έτσι λοιπόν, και με την Αυτοδιοίκηση του Α’ βαθμού και με την Αυτοδιοίκηση του Β’ βαθμού, η συνεργασία και η σχέση η καλοπροαίρετη, δεν αφορά τις ηγεσίες μόνο αυτού του χώρου, αφορά όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, όποιον ρόλο και αν έχουν στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό νομίζω ότι είναι διάχυτο. Και να σας πω κάτι; Αποτελεί και το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε την πατρίδα και τον τόπο.

Κυρίες και κύριοι, θα ήταν άτοπο να προσπαθήσει κάποιος να ισοπεδώσει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Διότι εάν το κάνει, θα χτίσει πάνω στην άμμο. Έγιναν προσπάθειες, και με την αιρετή Νομαρχία και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη». Αλλά η ζωή ξέρετε, είναι αυτή που επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την ευστοχία πολλών επιλογών που, εγώ πάντα πιστεύω, καλοπροαίρετα, μια πολιτική ηγεσία λαμβάνει.

Με βάση αυτή την αντίληψη, προσπαθήσαμε να ψηλαφίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Να δούμε τις αδυναμίες, να δούμε και τα λάθη και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο, να χτίσουμε μια νέα προσπάθεια. Μπορεί αργότερα η ζωή να διαψεύσει κι εμάς. Κανείς δε μπορεί να το επιβεβαιώσει απόλυτα.

Όμως έχω μια αισιοδοξία, ότι εμείς ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας και την αδυναμία τη δική μας, ότι μόνοι μας δε μπορούμε να θεσμοθετήσουμε τέτοιου είδους μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Γι’ αυτό λοιπόν είναι συνειδητή η επιλογή μας να εμπεδώσουμε αυτό το διάλογο ανάμεσά μας. Και καθημερινά και το εννοώ, καθημερινά, αποδεικνύουμε ότι το εννοούμε αυτό. Και το ξέρετε.

Όπως κι εσείς αποδεικνύετε ότι ο στόχος σας δεν είναι να κάνετε μικροπολιτική, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Και τον καθένα, όταν θα έρθει η ώρα, ο σοφός λαός μας θα τον κατατάξει εκεί που πρέπει.

Κυρίες και κύριοι, με βάση λοιπόν αυτή την πραγματικότητα, όλοι διαπιστώνουμε ορισμένες βασικές, δύσκολες καταστάσεις. Πρώτη λοιπόν προσέγγιση: Αναπτύσσεται η χώρα ισόρροπα; Μπορεί να το ισχυριστεί κανείς ότι η Ήπειρος π.χ. και η Δυτική Ελλάδα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ή είχαν τις ίδιες ευκαιρίες για να πιάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης με άλλες περιοχές; Μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι η πατρίδα έχει στις Περιφέρειες πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Μπορεί ν’ αμφισβητήσει κανείς, και μάλιστα στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, ότι έχουμε 100 Δήμους που είναι σχεδόν θνησιγενείς ή δε μπορούν ν’ αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τα διάφορα προγράμματα;

Άρα λοιπόν, έτσι εξελίσσονται και άλλες παράμετροι που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Το επίπεδο της ανεργίας, που είναι ίσως το πιο εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο, όσο δε θα μπορέσουμε, όλοι μαζί, και το εννοώ αυτό, να το αναχαιτίσουμε, τόσο οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες αν καταναλώνουμε τη φαιά ουσία, την πολιτική φαιά ουσία όλων μας σε δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ζητήματα.

Έχοντας λοιπόν υπ' όψιν και την κατανομή των διαφόρων προγραμμάτων -που μπορεί εύκολα να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχε μια ορθολογιστική κατανομή, με βάση τις ανάγκες που υπήρχαν σε κάθε Περιφέρεια- λαμβάνοντας υπ' όψιν, και θα προσυπογράψω κι εγώ τις διαπιστώσεις (και χαίρομαι και το εννοώ, το ότι αναγνωρίζουμε όλοι μας λάθη που υπάρχουν), τις διαπιστώσεις του κ. Βορίδη για τις συναρμοδιότητες, τις αλληλεπικαλύψεις, όλα αυτά που δημιουργούν πραγματικά εμπόδια και φαλκιδεύουν κάθε δημιουργική προσπάθεια που θέλει να κάνει ο Περιφερειάρχης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ερχόμαστε λοιπόν και ανοίγουμε έναν διάλογο πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι, η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Οφείλουμε λοιπόν ν’ αναμετρηθούμε και να καταθέσουμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια και τη σκέψη μας και τις προσπάθειές μας και τις πρωτοβουλίες μας.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και ο Α’ βαθμός και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης. Επεξεργαστήκαμε μαζί και το εννοώ, μαζί, κατά κόρον και κατά κυριολεξία αυτό το νομοσχέδιο των 166 άρθρων. Το είδαν όλοι οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια. Πριν καν δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Το είδε η ΚΕΔΕ, όλες οι ΠΕΔ των περιφερειών και όλοι οι Δήμαρχοι. Και οι εργαζόμενοι βεβαίως. Και πραγματικά έτσι με στεναχωρεί καμιά φορά ως άνθρωπο το γεγονός να λέει κάποιος ότι δεν ήταν σ’ αυτό το διάλογο. Δε νομίζω ότι ζήτησε οποιοδήποτε στέλεχος της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να συμμετάσχει σ’ αυτή τη συζήτηση και δεν του δόθηκε η δυνατότητα.

Ακούσαμε με πολλή προσοχή και υλοποιώντας αυτό που είπα στην αρχή, ότι δεν κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια, μπολιάσαμε, κεντρίσαμε και κεντρώσαμε αυτό το νομοσχέδιο με προτάσεις, εκατοντάδες προτάσεις. Γι’ αυτό και όταν το θέσαμε στη διαβούλευση, είχαμε τα περισσότερα σχόλια, πάρα πολλά από τα οποία λάβαμε υπ' όψιν μας, γιατί πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο που όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., μπορεί να μην κουβαλάει βερμπαλιστικούς όρους, αλλά είναι ένα πρακτικό σχέδιο νόμου που έρχεται ν’ απαντήσει σε πάρα πολλά καθημερινά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Έχει περάσει από την ΚΕΝΕ, είναι σήμερα στους θεσμούς, θα πάει αύριο μεθαύριο, αυτές τις μέρες, στο Γενικό Λογιστήριο και, βεβαίως, στη διαβούλευση που θα γίνει στο Κοινοβούλιο, θέλω να δηλώσω από τώρα, θα είμαστε ανοιχτοί στις παρατηρήσεις των Βουλευτών. Γιατί πιστεύω ότι όλοι εκεί θα προσέλθουμε με αυτή τη διάθεση. Και στο διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους, αλλά και με τους Βουλευτές.

Γιατί θέλουμε πραγματικά να θεσπίσουμε ένα νομοθέτημα το οποίο να υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, να υπηρετήσει τον Α’ και το Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και συνεργάτες, η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης υπήρξε εύστοχη. Και η προσπάθεια που έγινε απ’ όσους ανθρώπους την υπηρέτησαν μέχρι τώρα, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ο θεσμός αυτός να υποστηριχθεί. Και όχι να υποστηριχθεί στα λόγια.

Ξέρετε, δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή να συμμετέχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή του Συντάγματος. Κι εγώ άκουσα με πολλή προσοχή τις προτάσεις του κ. Αγοραστού. Και δε θα σας κρύβω ότι στο DNA το πολιτικό, το δικό μας, υπάρχει αυτή η προδιάθεση και η διάθεση να πάμε και σε συνταγματικές ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και του Α’ και του Β’ βαθμού, με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια και με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Προσπαθήσαμε λοιπόν αυτόν τον καιρό να βρούμε μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του δεύτερου βαθμού. Από το 2015 και εδώ, έχουμε μια μικρή, μικρή, αλλά ενδεικτική αύξηση των ΚΑΠ. Και φέτος, στον προϋπολογισμό για το 2017, έπειτα από το 2012, υπάρχει ένα ποσό επιπλέον 28 εκατομμυρίων, θα μου πείτε ότι δεν είναι αρκετό, να συμφωνήσω, αλλά αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στον θεσμό.

Κυρίες και κύριοι, τίποτα δεν είναι μεταφυσικό στη ζωή και όλοι ξέρουμε ότι αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα υπήρχαν και χθες. Αλλά πάντοτε το πολιτικό σύστημα είχε έναν πολιτικό αυτισμό. Ήταν μεν διατεθειμένο να παραχωρεί αρμοδιότητες, αλλά είχε έναν πολιτικό αυτισμό στο να παραχωρεί πόρους. Και άκουσα με πολλή προσοχή αυτά που είπε ο Υπουργός Γεωργίας. Μίλησε για περίπου 1,2 δισ. ευρώ Και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε περαιτέρω παραχώρηση διαχείρισης πόρων. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι είναι δείγμα εμπιστοσύνης στην αυτοδιοίκηση. Είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.

Και σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θα πρέπει διαβάζοντας με προσοχή και τη μη ορθολογιστική κατανομή τους, αλλά και την έλλειψη συνέργιας μεταξύ περιφερειών, να δούμε, όλες αυτές τις αδυναμίες, ώστε το πρόγραμμα 2014-2020 όχι μόνο να υποκύψει στη λογική της απορροφητικότητας, αλλά να αποδεχθεί και να λειτουργήσει με στόχο την ποιότητα, ώστε οι πόροι αυτοί να είναι αναπτυξιακοί. Και από τη στιγμή που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι επιτέλους αυτές οι περίφημες μεγάλες υποδομές έρχονται στο τέλος τους, χωρίς σχεδόν να αμφισβητήσει κανείς τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, θα πρέπει σιγά και αποφασιστικά να μεταφέρουμε το βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να δούμε πώς θα μπορέσουμε, φίλες και φίλοι, να απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά σε αυτό το συντελούμενο έγκλημα της ανεργίας.

Και βεβαίως και εδώ θα συμφωνήσω με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αλλά όμως θα μου επιτρέψει να συμπληρώσω και κάτι, έναν αστερίσκο. Επενδύσεις ναι. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα. Και την προστασία του περιβάλλοντος και να μην φορτώσουμε τα πάντα στο κόστος της εργασίας. Θα πρέπει όπως θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, με το ίδιο ενδιαφέρον να προστατεύουμε και την εργασία και τα δικαιώματα του εργαζομένου, γιατί ο εργαζόμενος είναι κυρίαρχο στοιχείο στην παραγωγική δραστηριότητα, στην παραγωγή πλούτου, στην ανάπτυξη. Άρα λοιπόν, η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι μια ανεργιογόνος ανάπτυξη που θα αφορά τους λίγους. Αλλά θα πρέπει να είναι μια ανάπτυξη πραγματική, που να αγγίζει τα χείλη όλων των ανθρώπων.

Άκουσα αρκετά σχόλια για την επαναθεσμοποίηση. Εγώ χωρίς να σχολιάσω θα πω ότι όλοι νομίζω εδώ σε αυτή την αίθουσα διαπιστώνουμε τις αδυναμίες εφαρμογής του Καλλικράτη. Και επειδή άκουσα και ορισμένα αιχμηρά σχόλια, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν η εφαρμογή του Καλλικράτη είχε γίνει με βάση τη μελέτη που παραγγέλθηκε, πληρώθηκε και δεν αξιοποιήθηκε καθόλου, ίσως σήμερα δεν θα ήταν ανάγκη να πάμε σε μια επαναθεσμοποίηση.

Αμφισβητεί λοιπόν κανείς ότι αυτό το κράτος, που πολλές φορές το λένε αθηναϊκό και δεν έχω αντίρρηση να το προσυπογράψω αυτό, θα πρέπει να το αποκεντρώσουμε αποφασιστικά; Αμφισβητεί κανείς ότι θα πρέπει να δούμε ποιος θα πρέπει να είναι ο πραγματικός ρόλος ενός επιτελικού κράτους, μιας λειτουργούσας και όχι μιας αποκέντρωσης που θα δημιουργεί προβλήματα εμπλέκοντας τη νομιμότητα με τη σκοπιμότητα και μια αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, όπως πολύ σωστά και εύστοχα επισημάνθηκε με παραδείγματα, του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης; Αν υπάρχει άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη να πάμε σε μια νέα τέτοια προσπάθεια, εγώ θα τον ακούσω με πολλή προσοχή. Όμως, κυρίες και κύριοι, αυτή η νέα προσπάθεια έχει καινούργια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όλες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, με την αξία που κουβαλούν την ιστορική και την πραγματική, έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες. Και αυτό το γνωρίζετε όλοι. Τι έκανε η σημερινή πολιτική ηγεσία και η σημερινή κυβέρνηση; Άνοιξε αυτή τη σχέση. Συμμετέχει λοιπόν και η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Και πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο όταν θα ετοιμαστεί να πάει στη Βουλή έτσι. Θα ανοίξουμε τον διάλογο με την κοινωνία, γιατί δεν φοβόμαστε την κοινωνία, την πιστεύουμε την κοινωνία. Και την πιστεύουμε γιατί ο λαός μας έχει και σοφία και σκέψεις και ιδέες, που πολλές φορές μας ξεπερνούν εμάς τους πολιτικούς. Θα ανοίξουμε λοιπόν έναν πολύ δημιουργικό διάλογο και το αποδείξαμε αυτό με το πολυνομοσχέδιο, το αποδεικνύουμε και με άλλα νομοσχέδια, όπως είναι το νομοσχέδιο για τους ΟΣΔΑ, γιατί θέλουμε να μεταγγίσουμε τον προβληματισμό και το λικέρ των εμπειριών όλων εκείνων που έχουν να προσφέρουν, ώστε να περιορίσουμε στον ελάχιστο βαθμό τα λάθη και τις αδυναμίες μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης.

Όμως αυτή η μεταρρύθμιση, αγαπητέ μου Πρόεδρε, δεν επικεντρώνεται μόνο στο εκλογικό θέμα. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει στρατηγικούς στόχους. Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε για το επιτελικό κράτος. Θα πρέπει να συζητήσουμε για τον ρόλο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποκεντρωμένης διοίκησης. Θα πρέπει να συζητήσουμε για τη διοικητική ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, τη δομή της. Θα πρέπει να συζητήσουμε για τη δημοσιονομική αποκατάσταση. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση - και εδώ, επειδή θέλω να είμαι πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής μαζί σας, θα δοκιμαστεί η σημερινή Αριστερά. . Θα δοκιμαστεί. Το είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν σας κρύβω, ότι εδώ θα δοκιμαστούμε. Θα υποκύψουμε στον πειρασμό που υπέκυψαν οι προηγούμενοι, που προεκλογικά έλεγαν θα παραχωρήσουμε πόρους και αυτό έμεινε στα χαρτιά; Θα δοκιμαστούμε κι εμείς. Αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν δείγματα γραφής μέχρι τώρα, που δείχνουν ότι έχουμε μια τέτοια επιλογή. Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια.

Θα συζητήσουμε λοιπόν σημαντικά ζητήματα που θα δώσουν το νόημα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που επιχειρούμε. Και θα ακούσουμε όλους, δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε για κανένα ζήτημα κανέναν. Ο διάλογος θα είναι το εργαλείο, ο καλόπιστος, ο καλοπροαίρετος, και έτσι θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε.

Θέλω λοιπόν να ευχηθώ σε αυτό το Συνέδριο να είναι μεστό προτάσεων και πρωτοβουλιών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθήσουμε και θα ακούσουμε, αλλά και θα διαβάσουμε με πολλή προσοχή τα πορίσματα αυτής της σημερινής προσπάθειας όλων όσων είστε σήμερα εδώ και εκπροσωπείτε όλες τις περιοχές της πατρίδας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα προβλήματα και αν προκύπτουν, ξέρετε, ακόμα και σε έναν πολύ δυνατό έρωτα υπάρχουν προβλήματα. Λοιπόν, εμείς θα παραμείνουμε εραστές.

Έτσι λοιπόν, θα υπάρξει η συνεργασία και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να αφήσουμε μια νέα εποχή. Και επειδή στο Συνέδριο στη Λευκάδα είπα κάτι, εγώ εξακολουθώ να το εννοώ. Όταν θα έρθει το τέλος αυτής της τετραετίας και θα έχουμε ολοκληρώσει όλες αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, τότε θα αξιολογηθεί εάν πραγματικά αυτό που είπα εκεί έχει αξία ή ήταν ένα πυροτέχνημα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που αρέσκομαι σε αυτού του είδους τις επιλογές, γιατί πιστεύω στη συνεργασία των ανθρώπων, γιατί πιστεύω ότι όλοι, όλοι μα όλοι, από όπου κι αν προερχόμαστε πολιτικά, έχουμε αντίληψη των προβλημάτων που ζει η πατρίδα και ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι πολυτέλεια η τριβή η άσκοπη και η κατανάλωση η άσκοπη και ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό όλοι μαζί, ναι, για να κάνουμε κάτι καλό στην πατρίδα. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε. Να είστε καλά».